Oduvek sam se divio inovatorima i pronalazačima i njihovoj sposobnosti da spoje babe i žabe i stvore nešto o čemu drugi ni ne sanjaju (dobro, možda neko ipak sanja). Zato sam o nekim pronalazačima iz nekih oblast i napisao knjigu.

Ali o pronalasku mladih inženjera iz Belorusije nisam napisao ništa, jer su me pretekli - oni su smislili avion sa eliptičnim krilima, ili kako se već zove takav oblik. Oni tvrde da je novi oblik krila mnogo bolji od klasičnog jednog ili dvostrukog, kao i da je njihovo krilo manje težine i čvršće, jer je oblik elipse sam po sebi samonoseći. Takođe tvrde da aerodinamični vrtlozi koji se sada javljaju na krajevima krila pružaju dodatnih 30% uzgona u odnosu na tradicionalno krilo, čime se znatno smanjije neophodna snaga motora i potročnja goriva.

O kakvom konstruktorskom rešenju se radi, procenite i sami. Pitam se da li u našoj zemlji postoji IKO, makar jedan čovek, koji ima makar neku sličnu ideju.

mebijusov-avion1

mebijusov-avion2

mebijusov-avion3

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  

Vladimir Radakovic
0 #3 Vladimir Radakovic 05-04-2010 21:57
Mnogo me podseca ovaj avion na Vulkanski Battle Cruiser :D
Sk01
0 #2 Sk01 04-04-2010 12:39
Pa svi znamo odgovor na pitanje.Godine naturanja i zaposljavanja preko veze,zatim doseljavanja u urbane sredine,pa politicki razlozi,antropo loski,odlazak pametnih ljudi u inistranstvo zato sto ovde ne mogu da se zaposle,jer nemaju mocne rodjake ili ne nose minice,doveo je do degradacije umnostvaralacko g potencijala,poj edinca na ovim prostorima.

Zato je i tako malo novih ideja.
Phoenix
0 #1 Phoenix 01-04-2010 20:44
Postoji, ima jedan lik koji je dolazio sa nekim idejama na masinski fakultet (dobro, takvih ima dosta, ali ovaj je za promenu smislio nesto pametno). Konkretno covek je razradio ideju letelice koja za uzgon koristi Magnusov efekat (rotirajuci cilindar koji stvara uzgon, pa je to malo razradio i modifikovao, po tome je poznatili cuveni Fletnerov brod), pitao je profesore za neke savete i na kraju je cak i napravio mali model na daljinsko upravljanje koji je i poleteo (video sam snimak leta). Naravno, drzava nam je takva da za to niko nigde nije ni cuo, znam za ovo jer nam je profesor pomenuo i pokazao snimke dok je predavao neke srodne stvari iz aerodinamike. Naravno, ovo nije neka neverovatna nova i originalna ideja, cak je i Prantl radio neka ispitivanja u aerotunelu, sa prilicno obecavajucim rezultatima, ali ovaj covek je zapravo to i napravio i to je lepo letelo. To je bilo relativno skoro (pre par godina), ne znam sta se sa time desava.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži