23. januar. 2010.

astronauti

Bolje ovako leteti za manje para nego platiti $20 miliona i leteti kao svemirski turista.

 

Moja žena radi u državnoj firmi i mesečno prima 24.000 dinara. Znači, to je nekih 240 evra. Kažu da je prosečna plata u Srbiji nešto veća od 300 evra. Wow! Koja lova! A šta misliš, koliko su primanja Baćuški na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS)?

Kako su nedavno javile moskovske „Novosti", oko $150.000.

„Za šest meseci rada na ISS, ruski kosmonauti dobijaju onoliko rubalja koliko iznosi $130.000-$150.000," potvrdio je Vladimir Solovjev, direktor ruskog segmenta na ISS.

Solovjev je podsetio da je rad kosmonauta u orbiti ekstremno težak, i u profesionalnom i u zdravstvenom smislu. U njega spadaju održavanje stanice i sprovođenje brojnih naučnih i vojnih eksperimenata i osmatranja.

Obaveze se ispunjavaju u uslovima bestežinskog stanja, u kome telo gubi koštanu i mišićnu masu. Da bi se makar koliko izborili sa time, kosmonauti su primorani da neprestano treniraju i budu fizički aktivni.

Ruski komonauti pred svaku misiju potpisuju poseban ugovor, a plata im se znatno razlikuje od one gerularne koju primaju dok su na Zemlji, podseća Solovjev.

Za razliku od Rusa, Nasini astronauti dobiijaju godičnje u proseku do $130.000, bez obzira da li su u kosmosu ili na Zemlji.

na istu temu:

Koliko zarađuju astronauti?

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži