skc BG


NAUKA, PSEUDONAUKA I DVA POMRAČENJA

četvrtak, 24. oktobra, 2019. 18 časova

MALA SALA SKC

Kralja Milana 48
Beograd

p r e d a v a č

Prof. dr Milan M. Ćirković,
naučni savetnik, Astronomska opservatorija Beograd,

Na predavanju ćemo se podsetiti dva totalna pomračenja Sunca čije jubileje obeležavamo ove godine: (1) pomračenja iz maja 1919. godine koje je odigralo ključnu ulogu u testiranju Ajnštajnove opšte teorije relativnosti, a samim tim i savremenog razumevanja svemira na velikoj skali; i (2) pomračenja iz avgusta 1999. godine koje je u našim krajevima bilo propraćeno neprimerenom medijskom histerijom, masovnom panikom i brojnim pseudonaučnim incidentima. 

Ovo je odličan povod da se još jednom upitamo o odnosu nauke i pseudonauke u javnom životu, značaju naučnog obrazovanja i popularizacije nauke u opštoj kulturi, te strategijama za unapređenje racionalnosti, kritičkog mišljenja i drugih apsolutno ključnih vrednosti Prosvetiteljstva.

plakat za 24. oktobar

 


Najznačajnija pomračenja Sunca

Pomračenje Sunca - tehnika

Zanimljivosti o pomračenjima Sunca


 


Komentari   

dragant
0 #2 dragant 25-10-2019 23:00
Zašto u ovo doba kada svako ima mobilni telefon i ima način da to objavi, neko nije snimio barem audio? Idem povremeno na neka javna predavanja, o drugim temema, uvek uključim audiorekorder u telefonu i stavim na sto ispred govornika. Šeta je da propadne nešto što je dobro, kada ne mora.
ddragovic
0 #1 ddragovic 24-10-2019 22:43
Bio sam večeras u SKC i kao i uvek nisam zažalio. Dr Milan je održao predavanje 'za sve pare'. Zanimljivo, poučno, duhovito, sa pravim odnosom nauke, istorije, biografija, humora... Tema nije obećavala (pomračenje Sunca), ali to je bila pogrešna procena jer je to bio samo povod za mnogo širu i zanimljiviju priču.
Na kraju, kao šlag na torti, bila je njegova odluka da nam nešto kaže o pseudonauci i antinauci, što je izazvalo veliko interesovanje, pa je većina podpitanja nakon oficijalnog bloka bila vezana za ovo.
Šta još da kažem sem - bravo majstore!

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži