Trebinjski astronomi su u večer 12. avgust 2015. sa bazena u naselju Bregovi organizovali posmatranje meteorskog roja Perseida.

Iako je u isto vrijeme održanо takmičenje u skokovima sa Kamenog mosta, koje je uvijek veoma posjećeno, članovi Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/ zadovoljni su posjetom, sobzirom na to da i vremenski uslovi nisu bili idealni. Otprilike 70-75 odsto neba bilo je prekriveno tankim oblacima koji su polako putovali povremeno otkrivajući vedre dijelove kroz koje su žmirkale zvijezde.

Ipak oko 60-ak građana Trebinja i gostiju imalo je priliku da tokom dvočasovnog posmatranja, u tim pokretnim vedrim zonama neba, uočiti 20-ak sjajnijih meteora, a na veliko zadovoljstvo najmlađih učesnika. Između putujućih oblaka, lovila se prilika baciti pogled teleskopom na prstenstu planetu Saturn (snimljena običnim digitalcem preko okulara teleskoa MK 127/1500 mm) i sjajnije zvjezdane sisteme ljetnjeg neba. Posmatranje je začinila Međunarodna kosmička stanica (MKS) koja je polako prešla sjevernim nebom oko 22.20 sati, dosegnuvši sjaj oko -1,5 magnitude.

Ugodna noć uz Trebišnjicu, zanimljivi razgovori učesnika i opuštajuća atmosfera druženja ljubitelja neba, bili su najbolji utisci ovog posmatranja.

01   02
03   05
06   09
10   11
12   13
14   15

Dodaj komentar


ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka