TV2012-logo

Dogovor sa upravnikom opservatorije Milanom Bogosavljevićem od ranije da svoju opremu za posmatranje, snimanje i prenos tranzita Venere donesem na Vidojevicu, krenuo je sa svojom realizacijom dan pre tranzita, u utorak 5. juna. Našli smo se u Prokuplju gde smo nakon kraće pauze za ručak nastavili dalje uz razgovor oko tekućih pitanja rada opservatorije kao i glavne teme i razloga susreta - tranzita Venere. U drugom autu nam se pridružila takodje ekipa sa Astronomske opservatorije Beograd: Nemanja Martinović i Branislav Vukotić. Put do Belog Kamena je zakrpljen dobrim delom sve do pred kraj. A onda opet udarne rupe. Stižemo do odmarališta i tamo se nalazimo sa Racom Djurkovićem koji radi kao obezbedjenje te nam predaje Ladu Nivu u koju pretovarujemo moju opremu i našu hranu i stvari. Vidojevica je pod oblakom, sve je tamno. To popodne se ponovo naoblačilo i bilo je nešto kiše. Penjemo se lagano zemljanim putem do gore. Niva blago povremeno dodiruje put koji je razrovan, ali sve je ok. Dolazimo do smeštajnog objekta i svu opremu ostavljamo u prizemlju tj. učionici. Nalazimo se u oblaku.

Odmah kačim računar na mrežu i pokrećem speed test. Šokiramo se brzinom koju wifi ima sa te lokacije. Izgleda da je oblak koji je stvorio opšti efekat vlage i magle dodatno omeo radio talase. Pitamo se kako ćemo sa ovom brzinom da realizujemo livestream broadcast? Zovemo provajdera u Prokuplju, kaže da će proveriti. Ok, hajde da večeramo. Sedimo i na glas razmišljao o tome šta ćemo da radimo i kako da se organizujemo. Nemanja i ja malo prekraćujemo vreme preko skype sa Sašom Zorkićem i Radanom iz Skoplja. Dogovaramo se svi potom da idemo na spavanje u ponoć i da ustanemo u 4 da bi namontirali opremu na terenu, pored kupole. Odlazim u sobu ali san neće na oči, adrenalin mu ne da. Pokrećem NASA broadcast i počinjem da gledam kako teče tranzit u direktnom prenosu sa Havaja. Ameri to rade onako sa gostima i stalnom pričom, profi. Gledam all sky monitor - katastrofa, kaplje vode na njoj, magla i dalje svuda, mlečno bela. Podaci na meteorološkoj stanici takodje katastrofa - 100% vlage i brzina vetra svega 2 m/s. Nadam se vetru, kao našoj jedinoj šansi, jer to je isključivi način da se pokrene oblak koji se nasadio na nas. Gledam snimke na sat24.com za Balkan, ne mogu da verujem. Jasno se vidi kako se formacija oblaka definitivno razbija i to u pravcima koji su tačno predvidjeni još desetak sati ranije, ali je predvidjanje brzine potpuno podbacilo. Sve se odvija znatno sporije. U tri sata po ponoći postaje mi jasno da više od pola Srbije sa Beogradom neće ili će jako loše videti tranzit i da ceo istočni deo Vojvodine takodje upada u taj loši deo. Ostatak teritorije je ok. A mi se nalazimo tačno u delu gde se cepa front ali je upravo nad nama oblak koji kao da je bacio sidro i ne želi da se pomeri sa naše grbače na 1150 metara.

I konačno, u 4 h čuje se šuštanje lišća, vetar! Brzo pokrećem stranicu sa podacima meteo stanice i vidim da je udar vetra odjednom skočio na 10 m/s. To! Odmah nakon toga pokrećem monitor all sky kamere i vidim da je krenulo sa povećanjem vidljivosti. Ok, da ne gledam više, ne želim da se opterećujem. Odlazim do kuhinje koja je u hodniku na spratu i kuvam sebi kafu. Vraćam se opet u sobu i gledam nastavak NASA prenosa. Vreme neumitno teče. Ostali se bude i kreće ponovo žamor. Idemo ili ne, hoćemo li imati sreću sa vremenom? Još uvek to sa sigurnošću ne znamo.

Ja sam iznerviran jer zora je uveliko a gledam oblake i kažem sebi, neću da se nerviram. Milan odlazi napolje do terena i javlja da vidi odbljesak Sunca koje se sprema da izadje. Ok, Milane, znači idemo i napolje nema više one vlage koja preti da nekog zatrese struja ili da sredimo opremu? Ima je, ali ne toliko. Bacam poslednji put pogled na speed test, odjednom vidim bolje rezultate kao što bi i trebali da budu. OK, sredilo se, idemo na teren, vreme je za veliko finale!

U rekordnom roku od deset minuta postavljamo kabl za struju, ja montiram SW ED 80/600 teleskop, Logitech Quickcam pro 3000 kameru, Baader filter. Nema useveravanja osim pomoću kompasa. Okrećem prema Suncu koje se pomalja, niski oblaci ga guše. Prvo podešavam kadar pomoću 32mm okulara i svi na brzinu bacamo pogled samo da vidimo tranzit. Hvatam brzo Sunčev lik u SharpCap programu za kontrolu kamere, fokusiram i podešavam kadar. Evo Venere na Sunčevom disku, vide se i pege koje ovog puta nema potrebe imati u kadru jer je prilično mala širina tj veliko uvećanje. OK, to je sredjeno a sad pokrećem Livestream Procaster i podešavam kameru za live broadcast. Još jedan klik i gotovo, krenuli smo uživo!

U tom času dok ja obaram svoj lični rekord podešavaja teleskopa, dolazi kombi vozilo. Iz njega izlaze novinari. Samo u letnjoj garderobi. Gledamo ih malo čudno a i oni nas. S tim što je prva njihova reakcija bila - Jao, kako je ovde hladno! I onda im dajemo jakne. Nastavljaju da nas snimaju dok mi snimamo Veneru - oni nas, mi nju, ko će koga...

Vidojevica2 Vidojevica4
Vidojevica3 Vidojevica1

Milan Bogosavljević odlazi u smeštajni objekat na telefon jer treba direktno da se uključi u jutarnji program RTS-a sa sve uživom slikom tranzita koji mi prenosimo. A za to vreme, mali ostaci razbijenog oblaka nad nama brzo prelaze preko nas. Oni su na svega 50 m. Gledamo tranzit i vizuelno pomoću priručnih filtera. Pogled mi upravo seže u pravcu Niša i odmah shvatam da drugari iz niške Alfe imaju gotovo sigurno problem sa oblačnošću. Pokušavam da ih dobijem na mobilni telefon ali nikako ne mogu da ostvarim dobar signal pa odustajem. Dolazi momenat trećeg kontakta i ja ga pratim. Vidi se efekat crne kaplje sasvim dobro, vau! Lagano ide i četvrti kontakt, još malo i - kraj. Uspeli smo!

Milan nam javlja da prekinemo broadcast, malo kasnije dolazi do nas. Sa širokim osmehom na licu. Čestita nam svima. Kaže da je jako dobro prošlo. Sada pridošli novinari RTS-a mogu da krenu u priču i da snime i kadrove u kupoli. Svi redom dajemo izjave. Snimaju nas i u kupoli za 60 cm teleskopom. Tog dana prilozi na TV-u idu u više navrata. Ono što je planirano, odradjeno je maksimalno. Svi su zadovoljni. Ostajem budan do podneva. Sredjujem slike, snimak koji je broadcast-ovan dajem Milanu na obradu. On mi ga vraća i postavljam ga na net. Stižu reakcije sa sviju strana i čestitke. Pozdravljam se sa Nemanjom i Banetom jer oni idu nazad već popodne. Ja odlučujem da odspavam pa da predveče krenem. Ustajem tako što me Milan budi oko 19h. Pakujem opremu nazad u Nivu i spuštamo se do Belog Kamena gde nas već čeka Raca da bi išao gore ponovo da nastavi sa dežuranjem, dok će Milan ostati još para dana zbog drugih obaveza u opservatoriji. Prebacujem stvari u svoj auto i pozdravljam se sa njima. U sumrak, vraćam se u Niš i to veče pratim izveštaje iz Srbije i regiona. Što bi rekla narodna preradjena izreka za ovaj slučaj - Nekom oblaci a nekom i tranzit. Šta da se radi, biće popravni za sve 2016. Ova generacija Zemljana te godine čeka novog gosta na disku Sunca - Merkur. A, do tada, kosmos će nam dati još mnogo toga za posmatrati i snimiti. I hvala mu na tome.

prilog, snimak tranzita Venere sa Vidojevice:


Tranzit Venere 2012 - sve na jednom mestu

 


Komentari

  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 14 sati ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka