ASV

Astronomska stanica Vidojevica od kraja, sada već prošle, 2015. godine ima novi multimedijalni servis u vidu otvorenog YouTube kanala. U okviru pomenutog kanala za sada je moguće svakodnevno pratiti timelaps video materijal dnevno svrstanog i arhiviranog u play listi, u vidu snimaka okretanja neba tokom prethodne noći, sačinjenim od frejmova SBIG 340 allsky ccd kamere. Kamera inače prikazuje i trenutni izgled neba na ovoj stranici sajta AS Vidojevica:

http://vidojevica.aob.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=9

Na ovaj način mogu se pratiti: izgled neba, razvoj lokalne oblačnosti i drugi atmosferski fenomeni. Ono što je posebno interesantno, ovakav video materijal nam može vrlo lako dati uvid u aktivnost meteorskih rojeva putem svakodnevnog pregleda, te poseban značaj ima i u cilju snimanja vrlo sjajnih meteora, bolida. Ono što zainteresovanima treba napomenuti je to, da je podešeno vreme eksponovanja jednog frejma u neprekidnom trajanju od jednog minuta. Vreme koje se može videti zapisano u zaglavlju frejmova je lokalno, po SEV-u i ono je stalno sinhronizovano putem softvera. Procena je da bi ovakva kamera značajno mogla da doprinese i boljem praćenju i obaveštavanju javnosti, a pogotovu da pomogne i uključenju šire amaterske astronomske zajednice u slučaju potrage za eventualnim mestom pada nekog potencijalnog meteorita, te ukupnog prikupljanja podataka prilikom davanja vizuelnih izveštaja o viđenju sjajnih meteora tj. bolida na nebu. Takvi izveštaji su od značaja i za profesionalni krug astronoma koji se bave ovom oblašću malih tela sunčevog sistema, kako kod nas, tako i u celom svetu (npr. slanje izveštaja prema International Meteor Organization - IMO).  

Adresa AS Vidojevica Youtube allsky liste je::

https://www.youtube.com/playlist?list=PLqyhyqobP-lsxDjJqaKa8ejUONJX3cH5e

Ovom prilikom posebnu zahvalnost treba odati saradniku AS Vidojevica, astronomu amateru Dušanu Vučkoviću iz Beograda. Dušan je svojim izrazitim profesionalnim programerskim znanjem i umećem značajno doprineo aktiviranju ovog servisa.

allsky

Dobro došli na vidojevački zvezdani kanal!

 

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...