13.09.2011.

Nakon poslednjeg posmatranja i neuspelih snimaka M31 objekta, odlučio sam da ponovo iznesem opremu u dvorište i snimim druge objekte, pre svega ponovo Mesec i Jupiter. Ovo je bila izuzetna prilika da se zabeleži tranzit Io satelita preko Jupitera. Tranzit je otpočeo u 21 čas, a završio se nešto posle 23 časova. Nažalost Jupiter je bio suviše nisko, barem kada je reč o zgradama koje su mi blokirale pogled ka njemu, tako da sam uspeo da snimim Jupiter nakon prelaska Io preko njega.

Jupiter
Jupiter i Io (obrađeno u REGISTAX 6)

Takođe zbog Mesečine nije bilo pogodno da se posmatra bilo šta drugo pa sam odlučio da snimim  Mesec, ali da od tih fotografija napravim Mozaik Meseca. Napravio sam fotografije rezolucije 640h480 piksela i od toga napravio Mesečev mozaik. Za snimanje sam koristio BENQ DC C1035 fotoaparat i snimao sam afokalno koristeći barlovo sočivo 2h i okular od 10mm. U albumu možete da pogledate sve fotografije sa sinoćnjeg posmatranja.

Mesec-mozaik-387
Moyaik Meseca (kliknite da se uveća)

Ono što je dobro jeste da nakon čitanja teksta Dušana Mrđe o posmatranju Sunca pomoću njegovor refraktora i korišćenja filtera koji je dobio uz Teleskop, a koji je zelene boje podstakao me je da preturim po svom teleskopu refraktoru 60/700 i da pronađem isti takav filter. Sklopio sam teleskop i izneo juče da na brzinu bacim pogled ka Suncu i pogled je bio veličanstven. U narednom periodu pozabaviću se malo ozbiljnijim posmatranjem i snimanjem Sunca kroz svoj teleskop. Očekujem dolazak Bader folije kojom ću moći da posmatram i preko njutna 150/750.

Danas sam gledajući po internetu shvatio da nisam jedini posmatrao i snimao Mesec sinoć. To je uradio i Predrag Agatonović iz Bora i fotografije su odlične s obzirom na posmatračke uslove. U svakom slučaju treba uvek raditi na tehnici i poboljšavati je. Zato sam ja konačno uspeo da snimim Jupiter i da dobijem, recimo, odličnu fotografiju.

Objavljeno na sajtu Eureka kutak


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... Pre 59 minuta
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 1 sat ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 12 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka