U petak 10.01.2020. godine imali smo prilike da propratimo prvi astronomski fenomen ove godine. Reč je o pomračenju Meseca polusenkom Zemlje. Znamo da nije fascinantno kao pomračenje Meseca senkom, ali opet bilo je zanimljivo propratiti. Pomračenje je počelo u 18:04 časova, a maksimum je bio oko 20:10 časova. Izneli smo teleskop Bresser 90/900 i koristili smo za posmatranje okular od 26mm. U periodu od 18 časova pa do 20:20 oko 15ak sugrađana je bilo sa nama da posmatra ovaj fenomen, napravi koju fotografiju Meseca i da popričamo o radu udruženja i drugim zanimljivim stvarima iz sveta astronomije. 

Fotografije smo napravili telefonom Samsung Galaxy Note 9, sa ručnim podešavanjima i to: ISO 50, F2.4., ekspozicija 1/1500s. 

Ovo je bio odličan početak za ovu godinu, napravili smo fotografije Meseca i uspeli da snimimo maksimum pomračenja. Naredno viđenje biće već krajem Meseca kad ćemo posmatrati okultaciju Meseca i Venere, a ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su pomogli da obavestimo sugrađane za ovu akciju, a posebno ekipi dopisništva RTS u Kruševcu. koja nam je najviše ovog puta pomogla. 

 

 EN13

ecl1

ecl2

ecl3

Ceo album sa većim fotografijama 

 

Pomračenje Meseca polusenkom 10. 01. 2020.

Pomrčina Mjeseca

Pomračenje Meseca polusnkom, 10. januara 2020.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije