Kliknite na slike
DSC_0049
IMG_0045
IMG_0050
IMG_0056
meteor-12.08.11

Kako je u prethodnom članku najavljeno, u Kruševcu je 12. i 13. avgusta oranizovano posmatranje Perseida sa Bagdale. Prve večeri je bilo oko 15-ak prisutnih, a druge večeri ukupno 8 posmatrača na Bagdali. Obe večeri su bile dobre za posmatranje Perseida i pored punog Meseca i svetlosnog zagađenja iz grada. Prve večeri videli smo oko 15-ak meteora u periodu od 10 časova do 1 sat posle ponoći do kad je posmatranje i trajalo. Pored posmatranja meteora, posetioci mogli su da koriste refraktor 60/700 da posmatraju Mesec i Jupiter i dvogled 12x50 kojim su posmatrali pored prethodno navedenog i M31 i M13 koji su se dobro videli. Napravili smo i nekoliko fotografija Meseca iz ruke afokalnim putem koristeći refraktor 60/700. Pored uočenih meteora uspeli smo i da snimimo jedan. Koristili smo fotoaparat Nikon D3100 koji je postavljen na EQ3 motorizovanu montažu.

Drugo veče bilo je 8 posmatrača i izneli smo istu opremu. Ovog puta psoetioci su sa sobom poneli dvogled 12x40 koji je odlično poslužio za posmatranja. Te večeri u istom vremenskom periodu kao i prošle noći uočili smo oko 10-ak meteora. Uglavnom dosta vremena smo proveli u razgovoru o astronomiji, teleskopima i sazvežđima da smo zaboravili da posmatramo meteore, da je da nisu proleteli sjajni koji su nas podsetili koji je razlog našeg okupljanja. Takođe smo izneli i opremu za snimanje. Ovog puta smo poneli i lap top koji je napajan sa akumulatorom i koristili Nikontrol #k program za upravljanje fotoaparatom, tako da smo automatizovali snimanje. Nakon obavljenog posmatranja videli smo da je aparat zabeležio tri meteora, što je bolji rezultat od prošle večeri, ali i dalje nije bilo onih fenomenalnih meteora na fotografijama, koje smo videli u pravcu sazvežđa Volara.

Sve u svemu ovogodišnje okupljanje za posmatranje Perseida je mnogo bolje prošlo nego prošle godine, pre svega zahvaljujući pomoći Kancelarije za mlade iz Kruševca u promociji ovog događaja. Postoji dogovor da se i naredne aktivnosti realizuju zajedničkim snagama, a već prva će biti 8. oktobra kada se realizuje međunarodni projekat pod nazivom „International Observe the Moon Night“. O ovom projektu biće više reči u narednim tekstovima, a postoji i mogućnost ponovnim posetama osnovnim školama u Kruševcu gde ćemo realizovati neke od interesantnih radionica iz astronomije.

Fotografije sa ovog događaja, kao i zanimljiv video snimak druge posmatračke noći možete pogledati na sajtu Eureka kutak.


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka