10. juna očekuje nas još jedna zanimljiva astronomska žurka preko interneta i uživanje u astronomiji iz fotelje. Reč je o događaju pod nazivom "Akashmitra and Virtual Telescope Star Party". Žurka počinje u 20 časova 10. juna, a završava se u 23 časova po UT vremenu (po našem to bi trebalo da traje od 22 časova do 1 sat posle ponoći). Pridružite se i budite deo ovog odlično osmiljenog događaja.

Verovatno se pitate zašto se ova manifestacija zove "Akashmitra". Akashmitra je udruženje astronoma amatera iz Pune, Indija. Reč Akashmitra znači prijatelji neba. Akashmitra aktivno radi u amaterskoj astronomiji više od decenije. Akashmitra i Virtual Telescope Project Group imaju redovne nedeljne sastanke na kojima razgovaraju o raznim temama iz astronomije. Akashmitra organizuje razne radionice iz astronomije i na taj način rpomoviše astronomiju kao nauku među širom populacijom i to: radionicu o osnovama astronomije, radionicu o izradi teleskopa, razna predavanja predavanja, zvezdane žurke, itd.

Članovi Akashmitra učestvuju u posmatranju i izveštavanje raznih meteorskih rojeva, vreme okultacija, posmatranje promenljivih zvezda i bave se astrofotografijom. U Indiji monsunski oblaci pokrivaju nebo od juna pa naredna četiri meseca, škole se ponovo otvaraju posle duge letnje pauze zbog monsuna u junu, tako da Akashmitra uglavnom organizuje astronomske događaje pre monsuna, da obeleži kraj posmatračke sezone.

Ovaj put odlučili su da urade nešto drugačije, pa su stoga organizovali Akashmitra prvi virtuelni astronomski stranak (u Indiji), u saradnji sa Virtual Telescope iz Italijije. Možete da vidite italijanske nebo u realnom vremenu iz udobnosti svoje kuće. Da biste učestvovali na ovom događaju, sve što je potrebno je računar i dobra konekcija na internet.

Ovaj događaj trajaće 2 sata koji će voditi ugledni italijanski astrofizičar Đanluka Masi. On će upravljati teleskopom i moćićete direktno da posmatrate ono što teleskop pokazuje, ali i da vidite operatera teleskopa. Pomoću chat opcije moćićete direktno sa njim da komunicirate i postavljatemu pitanja. Da biste prisustvovali ovom događaju sve što je potrebno jeste da se uključite preko sledećeg linka u navedeno vreme početka događaja. Link je http://www.astrowebtv.org/

Više infomracija o Virtual Telescope Project Group možete videti na njihovom sajtu.

Vest preuzeta sa facebook VT grupe.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka