U ponedeljak morate ustati rano ujutro da biste videli lep nebeski prizor, prolaz Meseca ispred najlepšeg zvezdanog jata – Plejada. 

Legenda starih Grka kaže da su Plejade sedam kćeri Atlasa i Plejone koje su dospele na nebo bežeći od divovskog lovca Oriona, ali i na nebu one nisu mirne jer ih lovac i na nebu progoni mada ih nikad ne stiže.

Plejade su od nas udaljene oko 444 svetlosnih godina i polako se razilaze. Već za samo 250 miliona godina one kao jato neće postojati – i zato, astrofotografi ne oklevajte, slikajte ih dok još možete.

Šalu na stranu, Plejade jesu fotogenične i obavezna meta su svakog astrofotografa.

OkultacijaPlejada

Ponekad se desi da Mesec prođe blizu Plejada. To je lep prizor koji nadmaši samo prolaz Meseca ispred ovog jata. Drugim rečima, kada Mesec okultira jato, a upravo to nas očekuje u ponedeljak. Plejade izlaze prethodnog dana u 22:19 i nad nama će biti sve to sledećeg dana u 14:04. U tom periodu, u 03 sata i koji minut posle Mesec će ih (prividno) dodirnuti i zatim nastaviti da se kreće ispred njih, sve dok ne svane kada će zvezde izbledeti u svetlosti Sunca. 

Mesec će biti u fazi zadnje četvrti, izaći će prethodne noći u 22:49, a zaći će u 06:11. Njegova magnituda će iznositi -10,0.

Plejade: Ljubinko Jovanović

 


Komentari

  • Baki said More
    Zadovoljstvo je nešto skromno dodati... 15 sati ranije
  • goran01 said More
    8) symbiotic universe!!! 8)
    hoce biti... 2 dana ranije
  • goran01 said More
    vrh:Dvrh:Dvrh evo sada sa soc net : X... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Stvoren 1980-ih, Habbl teleskop je još... 2 dana ranije
  • polux11 said More
    800 km je jedan pedeseti deo obima... 3 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka