SaturnSateliti

Eh, šteta! Titan, najveći Saturnov satelit i jedan od najinteresantnijih u Sunčevom sistemu, sutra, 9. avgusta, rano ujutro, lepo će se namestiti za posmatranje. Tačno u 5 sati, 55 minuta i 49 sekundi (po Sky Safari Pro 6) dotaći će disk Saturna i zatim zaći iza te planete. 

t1

t2

t3

t3cirkl

U tom trenutku nalaziće se 23 stepena 17 minuta iznad horizonta, a od nas biće udaljen 1,316  milijardu kilometara ili 73,19 svetlosnih minuta. Njegova magnituda biće +8,8 i moći će da se vidi i dvogledom (ili, još bolje, teleskopom).

Sat i nekoliko minuta kasnije Titan će nestati iza planete, biće okultiran. 

KartaNeba

Ali: problem je što će Sunčevo svetlo onemogućiti posmatranje ovog lepog događaja jer ono izlazi u 05:34:57. Ipak, probajte i možda ćete uspeti jer Sunce će se nalaziti na istoku, gotovo suprotno od Saturna koji se primiče horizontu. Sem toga, u momentu okultacije Titana Sunce će biti manje od tri stepena iznad horizonta pa ga zapravo i nećete videti od okolnog reljefa. A sa dobrom astronomskom spravom i po danu se mogu videti neke planete i u sred dana.

Ako ovo uspete, onda ste pravi astronomski frik, čestitamo!

Iz članka: VRT FIZIKE: Titan, svet gromova

Titan je svet koji možda krije odgovore o nastanku života. Pedesetih godina dvadesetog veka slavni Miler-Jurijev eksperiment napravio je prvu „simulaciju“ hipotetičkih uslova za nastanak života. Dr Dujko objašnjava kako su u smeši gasova propuštana električna pražnjenja da bi bila proučavana sinteza organskih molekula, pre svega aminokiselina, što se na Titanu događa prirodnim putem. U atmosferi ovog satelita nastaju organski 

 U vezi Titana pročitajte i članak: Tranziti Titanove sjene

 


Komentari

  • Baki said More
    Zadovoljstvo je nešto skromno dodati... 15 sati ranije
  • goran01 said More
    8) symbiotic universe!!! 8)
    hoce biti... 2 dana ranije
  • goran01 said More
    vrh:Dvrh:Dvrh evo sada sa soc net : X... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Stvoren 1980-ih, Habbl teleskop je još... 2 dana ranije
  • polux11 said More
    800 km je jedan pedeseti deo obima... 3 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka