Mesec Saturn

Predstoji nam lepo nebeski događaj koji nećemo videti. A nećemo ga videti jer se dešava u po bela dana, 31. maja. Radi se o susretu Meseca i Saturna. Saturn će se, naravno, prividno, približiti Mesecu na svega 40’20,1”. Koliko je to možete zaključiti po ovom crtežu: 

mere2

Dakle, kada ispružite ruku razmak između Meseca i Saturna će biti duplo manji od širine vašeg malog prsta. 

Za rookie da naglasimo: ovde govorimo od prividnom rastojanju Meseca i Saturna, dakle, onom kako se vidi iz naša pozicije. Stvarno rastojanje ova dva tela se meri astronomskim jedinicama (tj. AJ a što je inače zgodna mera za rastojanja u Sunčevom sistemu i jedna AJ = 150 miliona kilometara). Dakle, rastojanje Meseca od Saturna, pa zapravo i od nas iznosi 9,79 AJ što je oko 1,5 milijarda kilometara.

Kažem, ovaj lepi prizor nećemo moći da vidimo jer se dešava po danu, u podne kada nam celo nebo zasenjuju snažni Sunčevi zraci.

Uopšte, sad je takva pozicija planeta da su sve na nebu na našoj dnevnoj strani neba te se sve kupaju u Sunčevoj svetlosti. Lepo su se poređale sve planete. Evo pogledajte:

parada

Opet da naglasimo: međusobno rastojanje planeta je sasvim drukčije i one su jedna od druge udaljene stotinama miliona kilometara – ili još više. 

Pozicije

To znači da u zapravo nema nikakvog stvarnog poravnanja planeta. One se samo prividno poravnavaju – posmatrano sa našeg osmatračkog mesta. Astronomi inače za takvo poravnjanje imaju stručno ime: konjunkcija.

A zašto do poravnanja dolazi? Pa zato što se planete kreću svaka po svojoj orbiti oko Sunca i svaka svojom brzinom te se događa da iz ništeg ugla posmatranja one prividno dođu blizu jedna drugoj. Jupiter oko Sunce zatvori jednu svoju putanju za 12 godina, a Mars za oko dve godine. Ponekad se desi da čak da dva tela pređu jedno ispred dugog, kao što ponekad Mesec prođe ispred Sunca – pa tada imamo pomračenje Sunca.

Takvi položaji planeta zanimljivi su za posmatrače i astrofotografe, ali i za istraživače. Poravnanje planeta je zgodno za istraživačke misije kada se koristi gravitacija planeta za ubrzanje ili pak usporavanje letelice. 

 


Komentari

 • Kizza said More
  Zanimljivo otkriće. Nejasna je ta... 15 sati ranije
 • Baki said More
  Stručnjaci trenutno procenjuju... 1 dan ranije
 • mikac04 said More
  haha, toliko tekstova, auu, odlicno... 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  bravo autoru, hvala 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  odlican text 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka