OkultacijaVenere 1Iz programa SkySafari Pro 6

OkultacijaVenere 3

Okultacija je astronomska pojava kada je neko nebesko telo zakloni drugo. Ovih dana, tačnije 9. 11. Mesec će na svom putu zakloniti Veneru. Lošiji deo vesti je da se to događa po danu. 

OkultacijaVenere 2Okultacija će biti po danu

Ali nije sve tako crno. Mesec se vidi i po danu, a Venera je blizu svog maksimalnog sjaja, imaće magnitudu -4,4, pa će i ona biti vidljiva tokom dana, što znači da će okultacija ipak biti vidljiva.Možete je posmatrati teleskopom, dvogledom ili možd čak i bez ikakvog instrumenta.

OkultacijaVenere 4

 

Najbolje je da stanete tako da ste u senci i zaštićeni od bljeska Sunca koji vam može smetati.Kao i pomračenje Sunca ovaj događaj je vidljiv samo iz određenih područija, a vreme početka i kraja, odnosno nestajanja Venere i novog pojavljiva, zavise od mesta posmatrača.

Početak okultacije je oko 11:10 za one na severu Srbije odnosno oko 11:20 za one na jugu. Venera se ponovo pojavljuje oko 12:25 za sever odnosno 12:34 za jug Srbije.Tačnija vremena za vaše posmatračko mesto možete saznati na adresi:

https://eco.mtk.nao.ac.jp/cgi-bin/koyomi/occulx_p_en.cgi

Skrećemo vam pažnju na to da je Sunce relativno blizu, nekih 50° udaljno od Meseca, pa zbog toga vodite računa i ne usmeravate instrumente prema Suncu i ne gledajte u Sunce bez odgpovarajuće zaštite.

U toku okultacije Venera će od Zemlje biti udaljena 121,711 miliona kilometara, a Mesec 397.569 kilometara. Magnituda Meseca će iznositi +6,6 i biće osvetljen 15,2 %, tj. biće star 25,8 dana.

Na ilustracijama su podaci za Novi Sad iz SkySafari Pro 6.

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka