Imate sreće, centar naše glaksije vam je nad glavom, ne baš u zenitu, ali može lepo da se vidi, mada, treba reći da je mnogo zanimljivije ono što u njemu ne možemo da vidimo. Ali krenimo redom. 

centar

Pronađite divnu maglinu Laguna (M8). To je emisiona maglina u sazvežđu Strelac (Sagittarius). Njena magnitude je 4,6, divna je na fotografijama i zato je obevezna meta astrofotografa.

Iz članka NASA je povodom 28 godina Hablovog postojanja objavila fotografiju magline Laguna, (M8).

Maglina Laguna je objekat velikih razmera. Široka je 55 i visoka 20 svetlosnih godina. Iako je oko 4000 svetlosnih godina daleko od Zemlje ona je na nebu tri puta prividno veća nego pun Mesec. Vidljiva je golim okom na čistom noćnom nebu.


Zatim pronađite rasejano jato zvezda M7 u sazvežđu Škorpija (Scorpius). Već samim tim što se ovo jato nalazi u Mesijovom katalogu dovoljno govori o njegovoj popularnosti. Ipak, ni izbliza to jatno nije toliko atraktivno kao Laguna. No, svejdno, pronađite ga.

E sad, u mislima povežite ova dva Mesijova objekta i negde na polovini tog puta stanite i zatim krenite desno jedno tri stepena – i tu ste. Tu je centar naše galaksije.

U optičkom delu spektra tu nećete ništa posebno da vidite, ali dublje, pa nešto niže prema horizontu, ispod naslaga prašine i gasa, a što se vidi u infracvenom delu sprektra, nalazi se naš glomazna crna rupa. Nećete je videti, ali sad bar znate gde se ova ala nalzi.

 

 


Komentari

 • moravac said More
  :) Dobar dan, dear A.M.2024-jul koji je... 4 dana ranije
 • milo said More
  prekrasno, prekransno Pre 1 nedelje
 • Baki said More
  Svaka od milion slika Hubble je... Pre 1 nedelje
 • zalukajmy said More
  „Problem sa tri tela“ je... Pre 1 nedelje
 • Astronomski magazin said More
  Na žalost Duca NIJE uspeo da navede NI... Pre 2 nedelje

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka