Uz susret Marsa i Venere u odlasku

MjesecVeneraMT 1

Danas, ponedjeljak, trećeg dana srpnja 2023., negdje u vrijeme ručka (13:39) događa se pun Mjesec. Već jučer navečer redakcija je zaprimila fotografije „punog Mjeseca“, koji je prema očevicima bio; „veeliki i lijepo žut“ po izlasku na obzorju jugoistočnog horizonta. Fotografije iz Pule i Splita vjerno nam to dočaravaju. Kada se ovako pogodi „tajming“ punog Mjeseca on je za laike dva ili čak i tri dana cijelom nama vidljivom polutkom u cijelosti osvijetljen Sunčevim zrakama svjetla. Mogli bi se našaliti i reći kako je ovo produženi puni Mjesec  . Činiti će nam se i sutra (utorak)  pun Mjesec.

Večeras nam vremenske prilike neće biti odveć naklonjene, vjerojatno ni sutra večer, ali nabacite pogled ka jugoistoku u prvim večernjim satima. Prizor zna biti očaravajući. Mjesec večeras izlazi u 21:38, Sunce pak zalazi nešto prije, u 20:55, taman. Boja punog Mjeseca ovisi o onečišćenosti i sastavu atmosfere. Obično je bijel ili žut, no zna poprimiti (rijetko ali da) i crvenkastu, pa čak i plavu ili zelenkastu nijansu!

MjesecVeneraMT 3

Sat vremena nakon zalaska Sunca, taman za fotografiranje koloritnih kadrova zapadnog obzora tamo ćemo pronaći sjajnu Veneru. Nešto poviše nje i Mars, istina osjetno manjeg sjaja ali dovoljno za opažanje golim okom. Narednih tjedana i Venera i Mars ubrzano će tonuti u Sunčevo blještavilo te nakratko napustiti našu nebesku pozornicu. Ljudske nastambe u Zemljinoj orbiti trenutačno nisu vidljive u večernjim satima. 

Ukoliko nas pak vremenske prilike onemoguće u pogledu ka zvijezdama, oblaci, kiša, munje i gromovi idealna su prigoda za uživanje u našim domovima uz poneki stupanj niže temperature zraka i bez uporabe klima uređaja.

MjesecVeneraMT 2

 


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miki, sve stoji ali ne stoji to sa... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Dobar tekst. "Ipak, to što neka planeta... 1 dan ranije
 • sale i zana said More
  Dobro jutro, evo cekamo jesen, za koji... 1 dan ranije
 • Slavko said More
  Ako može neki poseban tekst o... 2 dana ranije
 • Miki said More
  Nemanje traga o njima, ne mora značiti... 3 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka