Narednih dana izjutra (kad se budete vraćali iz provoda) na nebu ćete videti lepo poređane planete: Jupiter, Neptun, Veneru, Mars i Saturn. 

april2022

Jupiter 19. ovog meseca izlazi u 04.44 pa ga pre tog vremena nećete videti jer je ispod horizonta. Ali uskoro će i Sunce izaći, a to će biti u 05:49 što to znači da nemate puno vremena za ovaj nebeski ples planeta jer i pre nogo što se pojavi nad horizontom Sunce će već pošteno da osvetli nebo, naročito blizu horizonta. 

Neptun izlazi koji minut pre Jupitera, ali za njega će vam biti potreban bar dobar dvogled jer je njegov sjaj mali (svega 7,9 m), a treba i nešto veštine da bi se i pronašao u moru zvezda. Zapravo, bolje je da na njega ne trošite vreme već da odmah bacite pogled ka Veneri koja je upadljivog sjaja i pada u oči već na prvi pogled. Ona je tog, 19. aprila izašla u 04:20. 

Mars će se solidno videti. Slabijeg je sjaja od Venere, a načećete ga u rastućem nizu već pobrojanih planeta. 

Zatim sledi Saturn. On najranije izlazi, a to je u 03:34 navedenog dana. Ako ovaj prizor gledate neke druge zore naznačena vremena su približno ista za više dana.

Da ponovimo rečeno: pre nego što Sunce izađe na istočnom nebu biće Saturn, koji izlazi prvi i lagano se diže sve više na nebu. Za njim sledi Mars i prati ga u njegovom kretanju. 

Venera je upadljivo najsjajnija i neka vam onda bude vodič. Desno od nje su planete Mars i Saturn, a levo Neptun (imate velike čestitke ako ga pronađete – vi ste stručnjak) i Jupiter koji je po sjaju drugi od nabrojanih planeta.

april2022Mesec

Ako se strpite koji dan, videćete gotovo isti raspored planeta (samo što će se Venera približiti Jupiteru) uz bonus: Mesec. 25. aprila on je ispod Saturna, a narednih dana u isto vreme (dakle, u pitanju je rana zora) on će biti sve bliži horizontu i sve tanjeg, oštrog srpa.

Ako imate dobar pogled na ove prizora slikajte ga i pošaljite nam fotografije. 

 


Komentari

 • Miki said More
  Tamna materija se značajno spominje tek... 1 dan ranije
 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 4 dana ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 5 dana ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 6 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka