Baxter osmatracJuče je Merkur bio u svojoj najvećoj istočnoj (ili kako se još kaže: večernjoj) elongaciji što znači da se nalazio na najdaljoj tački od Sunca (jasno, posmatrano sa Zemlje). To je odlična pozicija za posmatranje jer kada je planeta blizu Sunca onda nas Sunce zaslepljuje i mi jednostavno ne možemo planetu (ili bilo šta drugo) da vidimo.

U svemiru

Merkrur
Izlazi
08:47:48
Tranzit
14:09:35
Zalazi
19:30:30

 Merkur se nalazi 140,4 miliona kilometara daleko od nas. Tu razdaljinu svetlosni zrak pređe za 7,81 svetlosnih minuta. Magnituda Merkura je ovih dana +0,2 m.

Merkur je dakle juče, 14. septembra u 5:59 od Sunca bio udaljen 26.8°. Danas je to rastojanje neznatno manje što znači imamo otprilike još nedelju dana vremena da posmatramo Merkur – pre nego što se on sasvim približi Suncu.  

Ali kada možemo da vidimo Merkur? Kada je u istočnoj, tj. večenjoj, elongaciji naćićemo ga uveče, po zalasku Suca na zapadu, svega nekih 5 stepeni nad horizontom. Sunce ovih dana zalazi nešto pre 19 sati i kako nam se približava jesen, tako ono zalazi sve ranije. Dakle, potražite Merkur ovih dana po zalasku Sunca i požurite sa gledanjem jer će uskoro i sam Merkur da zađe. Danas zalazi u 19:30 što znači da imate oko pola sata na raspolaganju. Imajte na umu da vam drveće i okolne zgrade ometaju pogled na ovu najmanju planetu tako da je raspoloživo vreme za posmatranje Merkura još kraće od pomenutih pola sata.

 

 ZCL7275

U blizini Merkura, oko 16 stepeni istočno videćete sigurno i Veneru. Ona je ovih večeri osmatrački bonus. Takođe, možete uživati u posmatranju Juitera i Saturna, a obe planete su pravi dragulji ovih večeri. 

 

ELONGACIJA je uglovna udaljenost nekog tela od Sunca. Za nebeske posmatrače to je interesantan podatak jer što je neki objekat dalje od Sunca, lakše ga je posmatrati. Sunčevi zraci nam, jasno, ometaju pogled na nebeske objekte, pa iako su oni iznad nas, danju ih ne vidimo. Merkur je uvek blizu Sunca pa zato koristimo priliku kada je u najvećoj elongaciji da ga osmotrimo.

 

 

 

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka