Baxter osmatracUstanite noćas u pet sati, ili bolje u četiri i na nebu potražite Saturn. Naći ćete ga na jugozapadu, desno od bleštećeg Jupitera, i malo bliže horizontu. Dobro, ne očekujte da Jupiter baš blešti, ali svakako svojim sjajem on dominiran na noćnom nebu, čim za horizont zađe Venera koja je ipak sjajnija. Ali Venera se, kao što znamo, samo kratko vreme javlja na noćnom nebu, neposredno pre izlaska Sunca, ili pak odmah po njegovom zalasku. 

opozicija karta

Dakle, uočite prvo Jupiter i posmatrate ga ako možete teleskopom kako biste uživali u njegovim šarama, a i njegovim velikim satelitima. Ali odmah potom bacite oko na Saturn. E to je naša meta osmatranja ove i sledećih noći jer će se Saturn baš sutra, 2. avgusta u 7:57 po našem vremenu naći u opoziciji a kada se neko nebesko telo nađe u opoziciji onda to znači da se nalazi suprotno od Sunca, da nam je najbliže u čitavom svom obilasku oko zvezde, da izlazi u sumrak i zalazi sa zorom pa je preko cele noći na nebu, da tokom noći visoko odskače na nebu čime njegovi zraci prevaljuju najkraći put kroz atmosferu Zemlje – a što sve ukupno znači da je tada to telo u odličnom položaju za posmatranje!

Naravno, posmatrači Saturna neće očiti nikakvu razliku što se slike ove planete tiče ni narednih noći jer će one biti zanemarljive. Zapravo sve do kraja godine Saturn će se lepo videti. A ni Jupiter neće biti daleko. Zapravo vreme Jupitera tek dolazi jer će se uskoro i on naći u opoziciji.

A do posmatrate Saturn imajte na umu da gledate najdalju planetu koju možete videti golim okom. Skoro milijardu i po kilometara je daleko od Sunca, i 1.336,710 miliona kilometara daleko od nas. 

Sautrn na dan opozicije:

  • Izlazi u 20:0049
  • Zalazi u 05:33:19
opozicijaKU astronomiji opozicija označava položaj nekog tela kada se ono nalazi suprotno od nekog drugog tela. To je na primer slučaj kada se Jupiter nalazi suprotno od Sunca – gledano sa Zemlje, pa je poredak ovaj: Sunce – Zemlja – Jupiter. Tada kažemo da je Jupiter u opoziciji sa Suncem.

Posmatrano sa Zemlje u opoziciju sa Suncem mogu da dođu samo spoljašnje planete (i druga tela), a to su one koje se oko Sunca kreću izvan Zemljine orbite: Mars, Jupiter, Saturn itd.

Opozicija sa Suncem je odličan period za posmatranje nekog tela, jer je ono tada preko cele noći na našem nebu i jer nam je tada i najbliže i jer je na najvišoj tački neba oko ponoći kada ga posmatramo kroz tanje slojeve atmosfere (razume se, kada je tek nad horizontom onda svetlost sa datog tela prolazi duži put kroz atmosferu)

opozicijaSZS

10 činjenica o Saturnu

Planete Sunčevog sistema - Saturn

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka