Danas je Merkur stigao u najveću, istočnu elongaciju, a to znači da je maksimalno udaljen od Sunca, razume se, posmatrano sa Zemlje. Zato što je blizu Suncu Merkur je težak za posmatranje jer se najčešće kupa u Sučevim zracima pa ga ne vidimo. Ali u pojedinim periodima kakav je ovaj o kome pričamo Merkur se dovoljno udalji od Sunca pa tada nastupa period kada ovu malu planetu možemo da vidimo. 

elongacija

Posmatrano sa Zemlje: kada Sunce zađe za horizont nastaju odlični uslovi za posmatranje Merkura (naravno, ako je vedro)

Posmatrano sa Zemlje Merkur se može naći s jedne ili druge strane Sunca, tj. istočno ili zapadno. Sada je Merkur u istočnoj elongaciji i možemo ga videti u sumrak čim Sunce zađe za horizont. Sunce ovih dana zalazi nešto posle 20 sati pa računajte na to ako želite da ugledate Merkura. Do zalaska Merkura ima još oko dva sata, ali ne očekujte da sve to vreme možete videti ovu planetu. Ona bledi pri horizontu zbog debele naslage atmosfere, sem toga, nad horizontom obično stoje neke zgrade, šuma ili planina te vam je vreme osmatranje znatno kraće od ta dva sata. S druge strane i to vam je dovoljno. 

elongacija3

Gledano sa Zemlje Merkur je ovih noći udaljen oko 22 stepena a njegova magnituda iznosi +0,5. od nas je udaljen 123,2 miliona kilometara ili 6,85 svetlosna minuta. Nad horizontom se izdiže najviše za 19 stepeni i 40 minuta.

 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 2 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 5 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka