temp 2

Temperature u hladu i „na suncu“

Ljeto je, vruće nam je, temperature zraka danju naginju ka brojci 40. Narančasti, crveni  alarmi stalno su „upaljeni“. Najave vruće apokalipse koja samo što nije svakodnevne su. Mediji se utrkuju tko će smisliti zvučniji, klikabilniji, naslov u nastojanju da nam kažu kako je aktualno godišnje doba razdoblje u kojem smo izloženi vrućinama. Temperature sežu sve do brojke četrdeset.. Radi se o vrijednostima temperature zraka izmjereno na senzoru koji je u hladovini, na metar iznad visine tla, a samo tlo ispod senzora prekriveno travnatom površinom. 

Osjet toplote, vrućine koji osjećamo na našim tijelima nije strogo uvjetovan samo temperaturom zraka u hladu. Znatan utjecaj na osjet vrućine krije se u postotku vlage u zraku, a njega prečesto zaboravimo spomenuti. Nimalo nije isto biti u hladu na 27°C sa 30% vlage ili sa 80%. Veći postotak vlažnosti znači kako teže podnosimo istu temperaturu zraka. Još je jedan faktor važan, atmosferski pritisak, nije isto biti na 980mb ili na 1030mb. Snažnije strujanje zraka također pridonosti lakšem podnošenju ljetnih vrućina, uostalom na tom principu koristimo kućne ventilatore.

Sve je to najnormalnija posljedica putovanja Zemlje oko Sunca i nagiba planetne osi. Čovjek, životinje, biljke imaju i prirodne mehanizme samozaštite od prehladnih, odnosno pretoplih životnih uvjeta. Tehnološka pomagala uvelike nam olakšavaju preživljavanje. Primjerice klima uređaji u automobilima čine boravak i korištenje tih limeno-plastičnih kutija na kotačima barem lakše podnošljivima.

Ono što zaboravljamo je „sitnica“ o kojoj se u medijima ne priča, niti imamo baze podataka odakle bi crpili informacije o stvarnoj „ljetnoj pržioni“ kojoj smo izloženi. Kažemo primjerice kako je danas u Rovinju trideset i osam stupnjeva. Da, je, ali u hladu kako smo gore pisali. Kada se krećemo direktno izloženi Sunčevom zračenju naša koža trpi temperature od 50°C pa sve do 70°C! Kad primjerice nekog privijemo uz sebe, nemamo osjećaj kako nas je tijelo ugrijano na 36,5°C ispržilo. Tu se kriju prave opasnosti po život i zdravlje i od takvih se situacija zaista trebamo štititi. Naše tijelo ima samozaštitne mehanizme, do neke mjere. Sve preko toga opasnost je za ljudsko zdravlje. Stoga, zaštititmo sami sebe i ne libimo se odjenuti laganu košulju dugih rukava. Omogućiti će nam da se rashladimo, a istovremeno je brana direktnom Sunčevom zračenju. 

Za kraj, podsjetnik; pri ulasku u automobil koji je više od par minuta stajao na suncu, otvorite vrata i sačekajte bar koju sekundu prije negu uđete unutra. Temperatura zraka unutar vozila dostiže i preko 80°C! To su šok uvjeti s kojima naša tijela možda i ne mogu izaći na kraj bez posljedica!

temp 1

 


Komentari

  • bogdan besir said More
    Sunce zagreva vodu koja isparava , kada... 5 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Savrsen clanak: informativan, zanimljiv,... 1 dan ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    2 sata, :P pa to je malo, zahvaljujem 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    prekrasno 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    g. Dragoviću, dobar, vrlo dobar,... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka