slika1

-Dobro veče, šta je to u proteklih 15 minuta proletalo nebom? Bilo je pedesetak objekata nalik zvezdama, a putovali su u jednoj trasi, jedan za drugim. Jesu li to bespilotne letelice ili je nešto drugo u pitanju?

Tako je glasila poruka koju je sinoć u 21:40 uputio naš čitalac Miloš.

I još je dodao: Razmak između objekata je bio veličine palca i sve je trajalo najmanje 10 minuta. Poslednji je proleteo oko 21:35. Dva ili tri su imali malo drukčiju putanju.

A jutros se javio Behaudin Karić iz Zenice. Pita, jesu li to sada aktivni Liridi? Desetak ljudi mi se javilo sinoć i pitaju šta se to na nebu vidi. Bio neki šou. Iz jednog radijanta na svakih nekoliko sekundi su izletali sjajni objekti i sve je to trajalo nekoliko sati. Svakako je bilo epohalno. 

Dakle, šta je to bilo noćas? Kava to misteriozna tela šaraju po našem nebu? Da li ih je još neko video, da li se čuo neki zvuk, video svetli trag? Sve su to zanimljiva pitanja.

Možda je odogovr, bar delimičan pronašao baš Miloš. Zario se u internet i posle javio:

- Našao sam. Evo članka o tome. Piše da je Ilon Mask lansirao 60 Starlink satelita.

Danas je Internet već pun novih članaka o tom događaju i mogu se videti snimci novih veštačkih satelita. 

slika2

Ali izgleda da ovo nije cela priča o neobičnim pojavama od prošle noći. Neki objekti jesu proletali u pravilnim razmacima i oni sigurno da jesu veštački, ali bilo je i drugih objekata. Biće znači da su i Liridi dobro radili noćas i da su se i oni izmešali sa Maskovim satlitima.

Javite nam ako ste imali slično iskustvo prošle noći, ili ako ove budete viteli sličan nebeski šou. 


Liridi stigli

Zašto SpaceX pravi Starlink

'Starlink': 'SpaceX-ova' konstelacija sa više od četiri hiljade satelitaKomentari  

Miki
0 #17 Miki 23-04-2020 22:59
Predpostavljam da će ovo bit kao i GPS. Jeste vojni, jeste praktično neka vrsta oružja, ali ga svi korisitmo u sreći i veselju, do nekog momenta, daleko bilo... StarLink, slično tome, korisitćemo svi za sve i svašta, a ako bude u nekom momentu neko s'anje u svetu, neko tamo će da ga switch-uje da radi samo u njegovu korist. (Nadam se da mi tada nećemo biti na pogrešnijoj strani).
Što se tiče upotrebe, možda ne vidimo sada širu sliku, ali evo samo nekih. Kao prvo, niske latencije na velikim udaljnostima (što se ne može postići ni na jedan drugi način, (a oni kojima to treba ne pitaju za cenu)), dalje redudancija optičkim vezama, zatim proširenje bandwidth-a baznim stanicama mob.telefonije, postavljanje baznih stanica za mob. bez potrebe da se dovodi bilo koja žičana infrastruktura, jako jako ozbiljna konkurencija komunikacijama preko geostacionarnih satelita (ovo zaista može da oduva geostac. satelite u istoriju)...
Ono, internet za kolibe u Africi je najnebitniji primer upotrebe. (Mislim, takvima trebaju druge stvari, a ne internet). Slično i brojnim drugim tehnologijma, prava upotreba će tek da se osmišljava, kako se tehnologija pusti u promet.
E sada, novogodišnja jelka na nebu, koga to briga sem malobrojne astronome. :(
damirko
0 #16 damirko 23-04-2020 18:13
Dragant,
potpuno ste u pravu, ovo nije sistem za rano uzbunjivanje. Postoje drugi sistemi za to, kao i sistemi za odbranu u završnoj fazi leta projektila. Ovo je potpuno novo: ne postoji do sada ni jedan sistem za otkrivanje u srednjoj fazi leta, a Starlink je upravo to.
damirko
+1 #15 damirko 23-04-2020 17:52
Drago,
Pogledao sam podatke (wikipedija) i gruba računica kaže:

1. faza sadrži više orbita: 550 km i od 1110 do 1325 km, pa bi prosječno jedan satelit pokrivao 2400 km kvadratnih u orbiti visine 550 km (otprilike: 49x49km), odnosno 2770 km kvadranih (otprilike; 52x52km) za orbite 1110-1325 km.

2. faza je na visini od 340 km i pokrivenost je 192 km kvadratna (14X14km)

Očito je prva orbita izabrana (550 km) jer pokriva putanje raketa srednjeg dometa, a interkontinenta lne putanje su pokrivene sa obe orbite.

Faza 2. namenjena je za hipersonične projektile, koji obično idu od 120 do 180 km, pa je zato i bolja pokrivenost.

Satelit koristi laser za komunikaciju sa ostalim (4 druga) pa dinamički stvara putanju od jedne do druge tačke.
Za komunikaciju sa zemljom koristi 4 FAZNE antene, pa nije teško pretpostaviti da im ništa ne smeta da emituju signale ne samo prema zemlji već i bilo gdje.

Inače se Space X hvali kako koristi podatke US ministarstva odbrane za autonomno izbjegavanje sudara sa svemirskim otpadom (postoje 4 žiroskopa). Kako koristi podatke lako je pretpostaviti i da isporučuje podatke o situaciji oko satelita.

Moram naglasiti da više cijenim velike igrače kao što su Boeing i Lockheed Martin koji otvoreno govore da rade za vojsku (i hvale se time), a ovdje Musk pakuje u civilnu oblandu izrazito vojne projekte (potreban budžet za ovo jedino US vojska može obezbijediti). Ako napravi ovo do kraja, sve zemlje koje žele lansirati satelit moraće da plate prolaz.
marino1
+1 #14 marino1 23-04-2020 12:56
NE
starlink nema veze s marsom, starlink je projekt koji iskljucivo egzistira upumpavanjem proracunskog novca, sama tehnologija i ideja nema puno veze sa idejom globalne komunikacije niti sa financijskom odrzivosti!
starlink je prikriveni geopoliticki, vojni program!
spaceX NIJE profitabilna tvrtka kada se sve zbroji i oduzme, dapace, bas suprotno
uostalom, sta me briga imam li internet na 4/5 povrsine zemlje gdje ionako nema nikog (pustinje, more, planine, nenaseljena podrucja..) a to je proklamirana intencija globalne starlink komunikacije
ddragovic
0 #13 ddragovic 22-04-2020 21:46
Hahaha pa naravno Nemirko!
Čini mi se da je čitava priča o 5G ironija i keder za one koji su spremni da ga progutaju
dragant
0 #12 dragant 22-04-2020 20:15
Mask je poseban lik. Njemu je stalo da odvede ljude na Mars. Kompanija mu je ili čas pred brankrotom, čas stoji odlično na berzi. Njemu pare lično ne znače ništa, osim da ih ima da bi ostvario ideju Marsa. Starlink razvija da bi finansirao osvajanje Marsa. Tako da će Starlink možda zaista dići letilice do Marsa. Starlink nije za rano otkrivanje lansiranja raketa. To velike sile već imaju.
Rapaic Rajko
0 #11 Rapaic Rajko 22-04-2020 12:05
Ako sam dobro citao, svi ti mikrosateliti su autonomni - imaju sopstveni jonski pogon, kojim se podizu na visu orbitu.

Evo jedna nova (by me) teorija zavere:
Musk podize u orbitu materijal za brod za Mars.
Dovoljno ludo? ;)
damirko
0 #10 damirko 21-04-2020 17:34
Drago, ovo je bilo ironija na dnevne novine koje su opisivale šta se ovo desilo. Naravno da Starlink nije prava 5G mreža, traži poseban uređaj - terminal za povezivanje na ovu mrežu i naravno da će se naplaćivati. Ako se sve ovo realizuje svako ko bude lansirao satelite preko 550km moraće tražiti dozvolu od Muska za propuštanje kroz ovaj bedem. Inače, ovo se savršeno uklapa u sistem za rano uzbunjivanje, Prof. Milinović je jednom govorio o potrebnom broju satelita i vjerovatnoći otkrivanja lansiranja raketa u skladu sa tim, kao i o osnivanju novog roda US vojske - Svemirske snage. Nekako mi ovo miriše previše military.
dragant
0 #9 dragant 21-04-2020 17:16
Ima ih, evo jedan, na raspolaganju od aprila prošle godine https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s10_5g-9588.php
ddragovic
0 #8 ddragovic 21-04-2020 10:27
Trenutno ne postoji nijedan mobilni na svetu koji bi mogao da koristi 5G

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka