Mars Neptun

Marse je još uvek na našem noćnom nebu i treba ga posmatrati. Sedmog ovog meseca biće odlična prilika da vidimo susret Marsa sa Neptunom (tj. njihovu konjunkciju). Gledano sa Zemlje te dve planete će se gotovo dodirnuti, mada su u isto vreme jedna od druge daleko 4.465.508 4,478,613,150 kilometara.

Mars Neptun orbite
 Plavičasta kružnica je orbita Zemlje 

MARS je od nas udaljen 158,8 miliona kilometara, a od Sunca 213.310 miliona. Njegov sjaj je trenutno +0,1 m i lepo se vidi i golim okom.

NEPTUN, iako je mnogo veći od Marsa, nalazi se jako daleko, pa se ne bidi tako dobro kao Mars. On nas je tog dana udaljen 4 milijarde i 480,9 miliona kilometara (od Sunca 4 milijarde i 478.818 miliona) te je njegov sjaj znatno manji i iznosi +7,9 m. (što je broj magnitude veći to je sjaj slabiji). Da biste videli njega potreban vam je dvogled ili neki manji teleskop.

Dakle, ako nebo bude vedro, uzmite dvogled i potražite ove planete. Najbolje vreme za ovaj poduhvat je nešto posle 5 sati uveče. U 5:36 Mars dostiže svoju najvišu tačku na našem nebu.

Inače Mars tog dana izlazi u 12:03, a zalazi u 23:10. sličan raspored ima i Neptun. On izlazi u 12:03, tranzit ima u 5:36, a zalazi u 11:09. Naravno, obe planete su prividno blizu jedna drugoj pa su im i vremena izlaska i zalaska gotovo ista.

Inače, Marsu predstoje još neki lepi susreti. Sedmog januara ulazi u konjunkciju sa Jupiterom, 2. aprila sa Saturnom, a 26. aprila sa Plutonom. 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka