Što se astronomije tiče ovog meseca na repertoaru imamo više interesantnih događaja za posmatranje.

Drakonidi

drakonidi

Već na početku meseca dolaze Drakonidi, fin meteorski roj, sa pikom, tj. najučestalijim zvezdicama padalicama, 8. oktobra. Dobra vest je da će Mesec biti nov, dakle pojaviće se na našem nebu kao tanak srp, te nam neće ometati pogled na nebo svojim sjajem.

Ovi meteori, Drakonidi, vode poreklo od komete 21P/Giacobini-Zinner. Kada kometa projuri pored Sunca ona ispusti otopljen led i prašinu i ti delići materije zasijaju kada upadnu u atmosferu naše planete. Meteori, kao što zna svako dete koje čita AM, ime nose po sazvežđu iz koga prividno izviru (kažemo prividno jer tako izgleda posmatrano sa Zemlje i to je jedina njihova veza sa sazvežđem), a to sazvežđe je Draco. 

Mesec i Jupiter

Mesec Jupiter

A nekoliko dana kasnije, 11. oktobra, na nebu će se sresti sjajni Jupiter i srebrnasti Mesec. Pogledajte nakon zalaska Sunca jugozapadno i videćete Mesečev srp blizu moćne planete Jupiter. 

Mesec i Saturn

Mesec Saturn Mars

Opet, jugozapadno, ali 14. oktobra, nakon zalaska Sunca ukazaće se Saturn u blizini Meseca. Desno, blizu horizonta, ako vam ništa ne ometa pogled, ugledaćete Jupiter. Levo će stojati ružičasti Mars.

Mesec i Mars

Mesec Mars

Nekoliko dana kasnije, 17. oktobra, Mesec će prići Marsu. Dole ka horizontu ugledaćete i Saturn. Tu je i Pluton, ali za njega vam je potreban dobar teleskop.

Orionidi

Orionidi

Još jedna kišica meteora nam predstoji u oktobru. To su Orionidi. Zovu se tako po sazvežđu Orion, ako niste znali. Orionidi počinju još u septembru, a javljaju se do gotovo samog kraja novembra, međutim, njihov pik je 22 oktobar. Oni, inače, dolaze od krhotina Halejeve komete. Posmatrajte ih iza ponoći, onda kada Mesec zađe.

Orionidi su sjajni i brzi meteori. Ako osmatrački uslovi budu dobri, sa nekog vrlo tamnog mesta možete očekivati i 20 meteora na sat.

Opozicija Urana

Uran

U oktobru dolazi vreme za Uran. On će se 21. tog meseca naći na suprotnoj strani od Sunca, tj. ući će u opoziciju (Sunce – Zemlja – Uran). Drugim rečima biće s druge strane Sunca posmatrano sa Zemlje. Isti izraz upotrebljavaju političari da ukažu na one stranke koje su na suprotnoj strani od vladajućih. Za posmatranje nebeskog tela taj položaj je odličan, jer se tada ono, to telo, na nebu nalazi preko cele noći i po pravilu visoko iznad horizonta. Sem toga, tada je to telo celo obasjano Sučevim zracima (naravno, opet posmatrano sa Zemlje) te ima veliki sjaj. Da, još nešto, tada je odnosni objekat blizu naše planete. 

Za Uran vam je potrebno dobro poznavanje rasporeda objekata po nebu i vrlo oštro oko pošto će njegova magnituda biti na granici vidljivosti (+5,7m). Naravno, sve je lakše ako imate teleskop. Možda će vas impresionirati činjenica da će ta tačkica koju zovemo Uran, od nas tada biti udaljena 2.823,8 miliona kilometara. 

Lovački Mesec

hunter Moon

Ljudi baš vole da daju imena nebeskim objektima i događajima. Eto tako i Mesec od 24. oktobra, a to je dan kada će on biti u punoj fazi, nazvan je Lovački Mesec, ili možda bolje rečeno, Mesec lova. Zašto? Pa to je vreme kada lovci nastoje da kući donesu što više lovine pre nego što zima stigne. 

Pa eto, bez obzira na lov, pogledajte Mesec.

Merkur i Jupiter

Mars Antares Merkur

Odmah po zalasku Sunca, 28. oktobra, Merkur i Jupiter će se skoro očešati na jugozapadnom nebu. Tu će biti i Antares, zatim Saturn i Mars. 

Sve je ovo lepo i uzbudljivo, ali šta će te raditi ako tokom meseca bude oblačno pa ne možete da vidite ove nabrojane događaje? E pa za taj slučaj vredni neimari su napravili puno astronomskih programa pomoću kojih sve ovo možete lepo videti na ekranu. O tome ćemo u posebnom članku.

Sve ilustracije su sa SkySafari 6 PRO


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka