Petak najduža pomrčina Mjeseca u narednih 105 godina

pomrcina mjeseca VIDULINI OBSERVATROY

Posluži li nas lijepo vrijeme ovog petka očekuje nas atraktivno događanje na nebu. Najduža pomrčina Mjeseca za narednih više od stotinu godina.

Pomrčina Mjeseca događa se kada se Sunce, Zemlja i Mjesec nađu u ravnini a Mjesec uđe u Zemljinu polusjenku odnosno sjenku, tj nalazi se iza Zemlje gledano od Sunca. Početak ulaska Mjeseca u Zemljinu sjenku dogoditi će se u 19:14:49 po našem vremenu (sva navedena vremena su GMT+2) no u to vrijeme Mjesec još uvijek nije izašao nad linijom obzora, to će se dogoditi u 20:29 (lokalitet Pula) što znači da će Mjesec izaći već dijelomice pomračen.

Početak potpune pomrčine Mjeseca nastupa u 21:30 i traje sat i četrdeset tri minute, sve do 23:13. Maksimum pomrčine je u 22:22. Mjesečev disk napušta Zemljinu sjenku u 00:19, tada je već subota rano iza ponoći. Pratite nas, u narednim danima objavljujemo više informacija o ovom nebeskom događanju, upute za opažanje i snimanje kao i najpovoljnije lokacije za uživanje u vizualnom praćenju pomrčine Mjeseca.

pomrcina mjeseca djelomicna MT

Pomračenje Meseca od 27. jula 2018.


Komentari  

Accu
0 #1 Accu 26-07-2018 00:57
Mesečeva pomračenja, potpuna ili delimična, nastaju kada se pun Mesec nađe blizu čvorova Mesečeve putanje i uđe u Zemljinu senku.
Pada mi na pamet jedno zanimljivo pitanje, elem s obzirom da naša planeta menja nagnutost ose rotacije između 21,1 i 24,5 stepeni(trenutn o je 23,5), utiče li to na ućetalost Mesečevih pomračenja godišnje tokom trajanja tzv. Platonove godine(25.800 godina).
Sama orbita Meseca u odnosu na ravan eklptike je nekih 5 stepeni, ona se pretpostavljam ne menja.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka