Izvanredno vedro nebo omogućilo je većem broju ljubitelja astronomije da bace pogled kroz teleskope na drugi dio djelomičnog pomračenja punog Mjeseca koji se polako uzdizao iznad brda na istoku.

Prilikom izlaska Mjesec je bio žućkaste boje zbog nizine nad brdom i vazdušnih čestica koje su posljedica lokalnih požara. Pored Mjeseca zainteresovani su kroz teleskop pogledali planete Jupiter i prstenasti Saturn. Stanovnici Trebinja su brojčano dominirali, uglavnom uvijek ljubopitljiva djeca i omladina, ali među posjetiocima bilo je nekoliko porodica sa djecom iz Beograda i desetak omladinaca iz Teslića, učesnika takmičenja iz streljaštva, koji nisu krili oduševljenje što su imali priliku da prvi put teleskopom pogledaju sjajna nebeska tijela.

Divna ljetna noć, veoma ugodna i svježa atmosfera uz žuboreću Trebišnjicu, meka travnata livada, muzika iz obližnje ljetne bašte učinilo je dvočasovno posmatranje ugodnim provodom za sve posjetioce. Posmatranje je moglo trajati i duže jer je aktivna trebinjska omladina posjećivala Bregovački bazen, ali sve ima svoje limite. Ambijent bazena u Bregovima, usprkos prisutne rasvjete, svakako je najugodnije javno mjesto za ljetna astronomska posmatranja u Trebinju.

001 002
004 005
008 009
010 011
012 014
015 019

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka