Vesta opozicija

Astroid Vesta je sada u odličnoj poziciji za posmatranje. Nalazi se na noćnoj strani Zemlje, tj. u opoziciji prema Suncu (poredak: Sunce – Zemlja – Vesta) što znači da je preko cele noći na našem nebu i ujedno nam je blizu. Naćićete je u sazvežđu Cancer (Rak) na samoj granici sa sazvežđem Gemini (tj. Blizanci), na oko 227 miliona kilometra od nas.

Vestu je pronašao nemački astronom Heinrich Wilhelm Olbers 29. marta 1807. i to je četvrti po redu otkriveni asteroid (nakon asteroida Ceres, Pallas i Juno). Prečnik Veste je 525 kilometara, Sunce obiđe za 3,63 godine. Vesta je ime dobila po rimskoj boginji zaštitnici porodice.

Vesta pozicijaVesta na nebu 20. januara 2017. Nalziz se na samoj granici sazvežđa Cancer i Gemini.

Vesta je drugi asteroid po veličini (iza Ceresa koji ima oko 965 km u prečniku) i nalazi se u glavnom asteroidnom pojasu (pojas velikog broja asteroida između Marsa i Jupitera) i njena magnituda ovih dana je 6,3 – što je, pod idealnim uslovima, čini vidljivim čak i golim okom. Ako nemate oštro oko onda svakako uzmite dvogled za posmatranje Veste. Naravno, potrebno je da znate gde da je tražite jer se ona lako gubi u moru zvezda. 

Vesta

Fotografija Veste koju je snimila letelica Dawn 24. jula 2011. godine sa rastojanja od 5200 kilometara.


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži