Naše pdručje se ukrašava zemaljskim i nebeskim ukrasima.

Venera nad Marina Veruda 01122016

Približava se praznično vrijeme. Gradovi i naselja se ukrašavaju raznim instalacijama, uključujući i one svjetlosne, ovisno oidejama, projektima i mogućnostima. To ukrašavanju ovih će dana doprinjeti i nebeska tijela čineći večernje prizore pomalo romantičnim.

U glavnom planu su Mjesec i Venera, tu je i Mars kao potpora. Iznad jugozapadnog horizonta, pola sata nakon zalaska Sunca imamo priliku vidjeti mlad Mjesec i sjajnu Veneru. Večeras, petak 02. decembra, Mjesec će se nalaziti niže Venere. Sutra, subotu navečer, Mjesec i Venera biti će sasvim blizu jedno drugome. Nedjeljno večer naš će se prirodni satelit nalaziti između Venere i Marsa. Sve što nam je potrebno za vidjeti ove nebeske pretpraznične ukrase je slobodan pogled prema jugozapadnom horizontu i pogodne vremenske prilike.

Susret Mjeseca i planeta možete snimiti čak i sa mobitelom. Ukomponirate li u kadar i zanimljiv zemaljski pejzaž eto prilike za jako lijepu pejzažnu astrofotografiju. Približavanje Mjeseca planetama zgodna je prigoda za prepoznati planete na nebu. Prije ili poslje povratka kući iz grada ili sa posla pogledajte prema jugozapadu, nećete pogriješiti. Na priloženim ilustracijama pri dnu (jug) nalaze se pozicije nebeskih objekata za dane vikenda kako je na njima navedeno.

02122016 18h petak 03122016 18h subota 04122016 18h nedjelja
Petak Subota Nedelja

Ilustracije izgleda neba prema; www.heavens-above.com 

Priprema; Vidulini Observatory

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži