Sve važno o tranzitu Merkura 2016.

tm4Osvedočeni ljubitelji astronomije sigurno znaju kako tranzit Merkura ne sme da se posmatra. Ne sme gledajući golim okom direktno u Sunce. Znam da ima nekih sledbenika nastranog učenja po kome direktnim gledanjem u Sunce čovek preko očiju upija Sunčevu energiju i tako dalje, ne znam detalje, pa to onda navodno pozitivno deluje na organizam. Kažu kad se u Sunce gleda odmah po izlasku onda nije opasno. E pa nemojte se s time šaliti. Jasno je da Sunčevi zraci pri svitanju prolaze dugi put kroz atmosferu koja služi kao svojevrsni filter, ali ipak, što biste izlagali svoje oči makar i malom riziku. A od te blagotvorne energije koju navodno upijate preko očiju nemojte očekivati ništa dobro. To je puka izmišljotina.

Dakle, nemojte tranzit nikako gledati golim okom. Za posmatranje koristite dvogled ili teleskop (kao i teleskop i dobro je da i dvogled stoji na odgovarajućoj montaži), ali preko njihovih objektiva MORATE postaviti specijalni filter za Sunce – to je, recimo, baader folija. Uz odgovarajući filter posmatranje tranzita Merkura biće nezaboravan doživljaj.

Ali šta ako filter nemate? Vidite da li neko lokalno astronomsko društvo organizuje javno posmatranje. U Novom Sadu takvo posmatranje organizovaće Astronomsko društvo «Novi Sad». Lokacija posmatranja biće na Petrovaradinskoj tvrđavi. Dođite dakle na Tvrđavu. Tranzit počinje u 13 h i 12 minuta (vremena za važnije gradove potražite ovde)

A ako bude oblačno? Pa, ovde možete bezbedno pratiti ceo tok preko računara - evo linka:

Solar Dynamics Observatory

U slučaju da ste nestrpljvimi evo nekoliko video simulacija koje možete odmah videti:

 

 

Transit of Mercury on May 9, 2016 from LarryKoehn on Vimeo.


Tranzit Merkura 2016.Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka