Fantastična prilika za pejzažnu astrofotografiju

nebo 07012016 m
nebo 07012016 prije svitanja
nebo 08012016 m

Budu li nam vremenske prilike dozvolile, narednih jutara a posebice u četvrtak i petak (07. i 08. januara) neposredno prije svitanja nikako nemojte propustiti pogled prema jugoistočnom horizontu. Čak tri nebeska tijela naći će se veoma blizu jedno drugome. Dvadeset i šest dana „starom“ Mjesecu pridružuju se planete Venera i Saturn. Najbolje vrijeme za uživanje u nebeskoj predstavi je između 06 – 07 sati ujutro.

Četvrtak oko šest sati ujutro nebeski trojac nalaziti će se nisko nad horizontom a dvije planete biti će gotovo jedna do druge. Sjajnija Venera nalaziti će se iznad Saturna. Već u petak ujutro Mjesec će se znatno odmaknuti a planete će zamijeniti pozu; sada će se Saturn nalaziti iznad Venere. U stvarnosti Venera je od nas udaljena nepunih 180 milijuna km dok je Saturn devet puta dalje (1.6 milijardi km). Mjesec se pak nalazi „svega“ nešto manje od 400.000 km od Zemlje.

Konjukcija, prividni, bliski susret na nebu (u ovom slučaju) Mjesca i Venere te Venere i Saturna poprilično je rijetka pojava kalendara nebeske mehanike! Stoga imate li pri ruci dobru volju, neometen pogled prema horizontu te naklonjene vremenske prilike ništa vam više ne stoji na putu da uživate u markantnoj nebeskoj predstavi. Posjedujete li dalekozor ili fotoaparat svakako ih iskoristite (mada je događanje u potpunosti vidljivo golim okom) te se okušajte u pejzažnoj astrofotografiji. Većina današnjih mobitela također će dati lijepi rezultat, posebice s toga što se u rano jutro s buđenjem dana javljaju predivni koloritni prizori.

Ugledate li u tim jutarnjim satima kako nebom prolazi sjajna sporoputujuća „zvijezdica“ znajte kako je riječ o Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) koja oko Zemlje orbitira na visini od oko 400km.


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka