BELISSIMA - Projekt Astronomske opservatorije Beograd i skup: Mreža teleskopa zapadnog Balkana, Prokuplje, 27.-29.09.2010.

b10-510

Položaj osmatračnice, kliknite
Vidojevica_obs_map01-sm
Vidojevica_obs_map02-sm

Već se godinama priča, spominju planovi o izgradnji vanjske, planinske, astrofizičke osmatračnice Astronomske opservatorije Beograd. Prije više od dva desetljeća odabrana je lokacija na planini Vidojevica (Prokuplje).

U prošlim su godinama, uz mnoštvo problema tekli radovi na izgradnji prvih objekata. Nakon obimnih modifikacija, konačno su kompletirani radovi na kupoli teleskopa od 60 cm i glavnoj zgradi buduće zvjezdarnice.

Taj 60 cm teleskop je naprosto bio uklet i austrijski proizvođač nikako nije uspijevao dovesti njegov rad unutar specifikacija, pa se našla solucija: Došao je potpuno novi koji zadovoljava uvijete i biti će postavljem ovog vikenda, 2.-3.10. 2010.

AOB je od europskog fonda 7FP-a dobio 3 milijuna eura da u naredne tri godine na toj lokaciji postavi još jedan instrument promjera objektiva ~ 1.5m, projekt BELISSIMA - BELgrade Initiative for Spaca Science, Instrumentation and Modeling in Astrophysics.

Kako se u regiji naglo povećava broj teleskopa, domaćini su došli na ideju da se skupa s tim projektom odmah krene i s razvojom mreže teleskopa i sve započme dogovarati na manjem skupu u Prokuplju. Veliku grupu astronoma iz AOB su predvodili ravnatelj Zoran Knežević i koordinator projekta Milan Bogosavljević.

Od ostalih iz Srbije tu su bili predstavnici sveučilista iz Niša i Novog Sada te Istraživačke stanice Petnica.
Od stranaca su sudjelovali predstavnici iz Bugarske, Češke, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke i Španjolske.

Bez obzira na osnovnu temu skupa, suradnju i razmjenu, razgovorima je ipak dominirala rasprava o specifikacijama novog 1.5 m teleskopa. Od prezentiranih projekata automatizacije, imalo se što naučiti i to od novih pristupa do popisa situacija koje kod automatičara izazivaju noćne more. Fran Hrzenjak i Denis Stojgl prezentirali su naša iskustva u automatizaciji astronomskih kupola.

b2-510

Projekt BELISSIMA ima uz znanstveni potencijal i veliki edukacijsko-popularizacijski dio pa će sve ljubitelje neba jako obradovati "otvaranje" i te lokacije, ali i same opservatorije u Beogradu za posjete. U svakom slučaju, kada se pogleda živost interesa za astronomiju, taj projekt i najave nove zvjezdarnice u Petnici, pred Srbijom je početak "renesanse" promatračke astronomije.

Pogledajte album slika
album

Hodogram plana razvoja zvjezdarnice na Vidojevici:
2010. - dovršetak kupole i postavljanje 60 cm teleskopa
- dovršetak glavne zgrade (predavaona, 4 sobe, kuhinja, 2 ureda, skladišta)
- postavljanje meteorološke stanice
2011. - Tehnička dokumentacija i naruđba teleskopa ~1.5 m "Milutin Milanković"
- Tehnička dokumentacija za zgradu teleskopa
2012. - Izgradnja prve faze osmatračnice
- Isporuka teleskopa
2013. - Prvo svjetlo

Ostalo:

Pitomi obronci Vidojevice na kojima se voćnjaci i šumarci penju prema vrhu, ljubazni domaćini te obilje, vrhunske, domaće kuhinje, zorno su ukazivali da robotizacija i daljinsko upravljanje teleskopa ima i svojih loših strana.

Ponekad se naprosto isplati fizički doći i do teleskopa :o)

Više o projektu BELISSIMA

http://www.aob.rs/~mbogosavljevic/vidojevica/seminar/Pocetak.html


Komentari

 • andrija said More
  NAJSTARIJA ASTRONOMIJA NA PLANETI :D
  Za... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Deo o multiverzumima, svakako nije... 2 dana ranije
 • Liv said More
  ... 3 dana ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 3 dana ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 4 dana ranije

Foto...