pdf

U poslednjih 5 godina Rusija je radila narazvoju dve nove porodice raketnih nосačа, nazvanih „Русь-М" i „Ангара". Као da im to nije bilo dovoljno, pa su za lansiranje novog ruskog transportera sa posadom ПТК-НП u nekim krugovima počeli da zagovaraju i novu raketu tipa „Энергия-К". Iako je „Русь-М" otkazan pre 2 godine, Rusi su ovom galimatijasu dodali planove za gradnju nove raketne porodice, još veće i ambicioznije. Novi nosač bi mogao da postane operativan do 2025. a predviđaju ga za višekratnu upotrebu. Njegovo ime je МРКН, tj. „kosmička raketa za višekratnu upotrebu".


MRKNP

rojekat MRKM datira još iz devedesetih, iz vremena kada su moskovska kompanija „Hruničev" , proizviđač raketa „Протон" i „Ангара, i korporacija НПО „Молния", proizvođač sovjetskog šatla „Буран", pokrenuli projekat „Байкал", raketnu tehnologiju sa krilima baziranoj na „Ангарином" univerzalnom raketnom modulu. Iako se „Байкал" nije pokazao kao naročito uspešan, inženjeri iz „Hruničeva" su nastavili da rade na ideji višekratnog lansirnog sistema, te je pre nepune tri godina ruska kosmička agencija „Роскосмос" iznenadila domaću i svetsku javnost izjavom da su spremni da finansiraju program MRKS (rus. Многоразовая Ракета Космического Назначения), „višekratni raketni sistem", naslednika „Байкала".

 

Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(14 strana, 4,52 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...