Svi znamo da Ameri planiraju da pošalju čoveka na Mesec 2024. Za sada ne postoju koncizan plan za to, i još uvek nije konstruisana a kamoli napravljena ključna letilica: lunarni modul. Ali postoji još jedan ključni elemenat neophodan za odlazak na Mesec a o kome niko ne govori. To je kosmičko odelo. Na prvi pogled bi mogli da pomislimo da pošto US astronauti već nose neka odela na svojim orbitnim putovanjima, njih samo treba doraditi za Mesec, zar ne? E pa ne. Nije tako prosto. Nijedan putnički brod koji se u ovom trenutku razvija u SAD – tj. 'Orion', Dragon 2' i 'Starliner' – ne poseduje skafander za izlazak napolje, tj. EVA. Ono što oni za sada jedino imaju, to su IVA odela[1], koja ne dopuštaju izlazak napolje i, još manje, na Mesečevu površinu.

s1
Kakav skafender će Nasini putnici nositi na Mesecu 2024? Na slici je 'Kluzov' model za jesen/zimu.

NASA želi da ode na Mesec sa letilicom 'Orion', jedinom koja je od početka bila projektovana za sprovođenje misija van Zemljine niske orbite. To je opcija o kojoj nema niti će biti pogađanja iz, naravno, političkih razloga. 'Orion' će, kao i ostale letilice, imati unutrašnju atmosferu sličnu onoj koja vlada na Zemlji na nivou mora (to je pritisak od 101,3 kilopaskala i sa približno 21% azota). Odatle nastaju brojni problemi. Skafanderi za rad napolju koriste atmosferu od čistog kiseonika da bi se smanjio pritisak unutar odela. Što je veći pritisak, teže je pomerati zglobove odela. Ne treba zaboraviti da je kosmički skafander zapravo balon sa čovekom unutra, tako da je idealno smanjiiti pritisak što je više moguće da bi se održala mobilnost odela. Naravno, pritisak je moguće smanjiti na minimalno 21,3 kilopaskala (odn. 0,2 atm), što je jednako parcijalnom pritisku kiseonika na nivou mora, ali ne više od toga.

s2
Tipovi američkih kosmičkih odela. (NASA)

s3
Karakteristike EVA odela. (NASA)

Međutim, što je pritisak manji u odelu, to više vremena treba da se potpuno ukloni azot iz krvi putnika i eliminiše rizik od embolije tokom dekompresije. Ako bi smo započeli sa atmosferom čistog kiseonika unutar letilice ne bi smo morali da primenjujemo ikakav proces dekompresije, kao u programima 'Gemini', 'Apollo' i 'Skylab' ('Skylab' je imao miksovnu atmosferu kiseonika i helijuma, ali je efekat praktično isti). Međutim, u ovom trenutku izbor atmosfere u 'Orionu' ne dozvoljava raspravu, pogotovu ako je plan da se za pet godina sleti na Mesec. 'Orionovi' astronauti bi trebali da tokom lansiranja koriste odelo pod pritiskompod nazivom OCSS (Orion Crew Survival System[2]), iako je to zapravo samo varijanta odela ACES(Advanced Crew Escape Suit) koje se koristilo u misijama kosmičkih letilica od 90-ih do 2011. godine. OSCC/ACES je u stanju da podrži kratke vanredne aktivnosti u hitnim slučajevima u trajanju od samo nekoliko minuta, ali to nije odelo za spoljnje aktivnosti zato jer zavisi od sistema za održavanje života letilice, pored mnogih drugih ograničenja...

s4
Odelo za unutrašnje aktivnosti OCSS broda 'Orion'. (NASA)

s5
Simulacija kosmičke šetnje sa odelom MACES (Modified ACES).

Tokom Obamine administracije, odelo MACES (Modified Advanced Crew Escape Suit) je bilo zamišljeno za kosmičke šetnje u – danas otkazanoj – ARM misiji za prikupljanje uzoraka sa asteroida, ali razvoj ovog skafandera je prekinut nakon dolaska Trumpa u Belu kuću. U svakom slučaju, za misiju na Mesečevu površinu trebalo bi modifikovati MACES odelo. Stoga se čini očiglednim da ne postoji druga mogućnost osim da se razvije još jedno odelo EVA tipa koje bi se specijalno koristilo na lunarnoj površini. Alternativa bi mogla da bude opremanje lunarnog modula sa EMU(Extravehicular Mobility Unity[3]) skafanderom Međunarodne orbitne stanice , koje je autentično EVA odelo. Sem toga, trenutno su dostupna samo četiri personalna ranca za održavanje života u kosmosu (PLSS, od čega su najmanje dva uvek na ISS), koje je potrebno modifikovati za upotrebu na Mesecu. Uz to, neophodno je povećati pokretljivost odela u struku kako bi bilo moguće hodanje, i snabdeti ga odgovarajućim čizmama i rukavicama, kao i dodatnom zaštitom od lunarnog regolita.

s6
Skafanderi razvijani u Nasi proteklih godina. (NASA)

s7
Displej na EMU i kontrolni modul (DCM).

NASA je dizajnirala prototipove što bi trebalo da bude novi istraživački skafander budućnosti, predviđen da se koristi na Mesecu i Marsu. Obzirom da se korišćenje ovog skafandera nije smatralo hitnim, NASA se odlučila da da prioritet polutvrdom odelu sa relativno visokim internim pritiskom od 57 kPa (0,6 atm) sa 34% kiseonika, konceptu koji nije dosad viđen u istoriji kosmičkog istraživanja. Time bi astronautima bio potreban minimalni period dekompresije i smanjio bi se rizik od embolije. Za uzvrat, naravno, potrebno je stvoriti tvrdo odelo koje se ne bi naduvalo poput balona pod tim pritiskom.

s8
Prototip novog polutvrdog EVA skafandera.

I konačno, šta je s tim skafanderom? Pa za sada postoji samo u vidu prototipa. U okviru programa xEMU (Exploration EMU) nasa razvija polukruti skafander koji će raditi sa 57 kPa. Do 2023, agencija očekuje da će imati xEMU Lite verziju spremnu za testiranje na ISS. Ta verzija bi trebalo da ima isti uunutrašnji pritisak kao trenutni EMU, tj. 30 kPa (0,3 atm). Problem je u tome što je xEMU bio zamišljen kao korak ka odelu za Mars, mEMU (u to vreme je za Nasu prioritet bio Mars) i za cislunarne operacije (za put oko Meseca), a ne za lunarnu površinu. Tako je još jednom postalo neophodno modifikovati xEMU za šetnje po Mesecu, iako to neće biti neke drastične promene.

s9
Buduće EVA odela. (NASA)

s10
Razlika između xEMU i xEMU Lite. (NASA)

U ovom trenutku, NASA je izradila prototipove Z-1 i Z-2 odela xEMU, koji su sličniji ruskom legendarnom 'Orlanovom' odelu nego tradicionalnom američkom EMU-u. Doista, xEMU se sastoji od krutog metalnog torzoa koji je direktno spojen sa rancem za održavanje života PLSS. Astronauti ulaze unutra otvarajući ranac kao da su vrata, na isti način kako se ulazi i u ruski 'Orlan'. Osim toga, 'Orlan' takođe ima viši unutrašnji pritisak upravo radi olakšavanja postupka dekompresije. Osim programa xEMU, NASA je uložila mnogo novca u program PLSS 2.0 kako bi razvila novi ruksak za podršku životu. Očito je da su oba programa povezana, ali postoji određeni stupanj preklapanja u kompetencijama koji dovodi do konfuzije.

s11
Odelo xEMU će moći da se koristi i na ovaj način.

s13
Levo je ružni prototip EVA polutvrdog skafandera Z-2. Ko je odabrao boju – treba da dobije šut. Desno je ruski 'Orlan MKS'.

Jasno je da NASA mora da požuri u razvoju xEMU-a i stvori lunarnu varijantu skafandera do 2024. ako žele da neko hoda po površini Meseca. Bilo bi paradoksalno da sletanje na Mesec 2024. mora da se odgodi zbog nedostatka elementa koji naizgled izgleda tako jednostavno kao što je jedan skafander.

s14
Skoro svi ikad napravljeni skafanderi složeni hronološki
.

 s15

[1]Tehnički, postoje tri tipa skafandera: EVA, za spoljnje aktivnosti (extravehicular activity), IVA, za unutrašnje aktivnosti (intravehicular activity) i IEVA, za jedno i drugo (intra/extravehicular activity). IVA su laka i udobna, i nose se samo u kabinama pod pritiskom.

[2]Primetio sam da kada bi prevodio sve ove američke skraćenice na naš jezik, to bi bila prava smejurija, koja najviše liči na one nekadašnje šaljive novohrvatske kovanice tipa 'okolotrbušni pantalodržač', 'međunožno guralo', 'udna tuljica' i sl. Ovako, kada to napišem u originalu, to izgleda do zla boga otmeno i ozbiljno... a nije.

[3]Danas još samo Rusi imaju slično odelo, zvano 'Orlan', koje se u različitim varijantama koristi još od 1977.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  

dragant
-6 #9 dragant 09-05-2019 21:56
Desna ruka Donalda Trampa je Makj Pens. Pens je izjavio: “We’re in a space race today, just as we were in the 1960s, and the stakes are even higher,” As proof, he brought up China’s historic landing on the far side of the moon in January, and the United States’ costly reliance on Russian launch systems to deliver American astronauts to the ISS. “The first woman and the next man on the moon will both be American astronauts, launched by American rockets, from American soil,”

U prevodu: Mi smo danas u svemirskoj trci, isto kao u 60-tim godinama, ali ulog je sada veći". Kao dokaz naveo je istorijski uspeh sletanja Kineza na dalju stranu Meseca, i američko skupo oslanjanje na ruske raketne sistem za tranasprot astronauta na MKS. "Prva žena i sledeći čovek (muškarac) na Messcu, oboje će biti američki astronauti, na američkim raketama, sa američkog tla", izjavo je Pens.

Ovo govori o Trampovoj velikoj želji da ponovi ono što je Kenedi uradio. Naravno da toga ne mora da bude ništa, dovoljno je da sledeće godine izgubi izbore, ali možda se i ostvari planirano 2025. ili neke godine kasnije, što je svakako veliki uspeh. Ovde nije samo u igri budžet NASE, oko 20 milijardi USD, nego i privatni kapital (tako da nema potrebe da se gasi JW). Vrednost Bezosove kompanije je 1000 milijardi, Mask je pregurao krizni periodi sada je dobro podržan od privatnih investitora. Kako god, pred nama je vrlo uzbudljiv period astronautike.
Drago D
-5 #8 Drago D 09-05-2019 17:58
Često se pominje da je 'Apolo' program koštao $20 milijardi. To je TADAŠNJIH $, što bi danas iznosilo oko neveovatnih $150 milijardi. Godišnji budžet Nase je reda $20 miliona, što je ispod 0,5% ukupnog budžeta Amerike.
Slažem se s Mikijem. Teleskop JWST rade već decenijama, pojeo je $10 milijardi a još nije otišao u kosmos. U Americi ne postoji koncenzus, a naročito ne RAČUNICA koja bi ih dovela do ponovnog 'osvajanja' Meseca a pogotovu ne Marsa.
Miki
-4 #7 Miki 09-05-2019 07:19
Dragant, u trci iz 60-ih, cela Amerika je učestvovala svom snagom, uz uložene tada neverovatne resurse, ljudske i finansijske. Danas, novi programi se finansiraju na kašičicu, i dalje nije jasna dugoročna strategija NASA (jer je svaki čas menjaju), JW svemirski teleskop guta ogromne novce (a najgluplje bi bilo da ga sada obustave)...
2024. je za 5 godina, a Amerikanci još uvek nemaju ni letelicu da se odlepe od Zemlje, a neki Moon lender nema ni na papiru.
Neće ni Kinezi biti skoro na Mesecu, bar još 15-20god, ali je njihova strategija jasna i konstantna. Američka se menja od predsednika do predsednika. Kao uostalom i Ruska (ne od nekog do nekog, ali iz godine u godinu, to da).
dragant
-6 #6 dragant 08-05-2019 09:35
@Neće oni biti na Mesecu bar još 10-ak godina.

Već sam pisao, u pitanju je trka slična sa Rusima 60-tih godina. Samo sada je sa Kinezima. Amerima, tačnije Trampu, je važno da parira kineskoj strategiji "Made in China 2025". Smatra da je najbolji odgovor Amerikanci 2025. (ponovo) na Mesecu. Da li će uspeti? Teško je reći. Mada ne bi bilo čudno da uspeju. Ako je prvit put uspelo za oko 12 godina, što ne bi sada za 6?
dragant
-5 #5 dragant 08-05-2019 09:23
@Zašto se ne bi koristila malo unapređena verzija Apollo odela?

Iz istog razloga što se danas ne koristi malo unapređena verzija Apola ili Šatla.
Drago D
-5 #4 Drago D 07-05-2019 23:32
Bravo Miki - slažem se s tobom. Da im je frka, oni bi se već bacili na posao.
Nemanja: nemam pojma. Koliko ja pratim slične stvari, sve se vrti oko love.
Miki
+5 #3 Miki 07-05-2019 20:14
Mogu slobodno da odlažu taj skafander do daljnjeg. Neće oni biti na Mesecu bar još 10-ak godina. A i to u slučaju da ima svi programi ide kako treba iz prve.
Nemanja
+6 #2 Nemanja 07-05-2019 13:18
Zašto ne koriste modernizovana Apollo odela s kojima sudosta puta bili na Mesecu šezdesetih godina?
Nemanja
+9 #1 Nemanja 07-05-2019 12:34
Zašto se ne bi koristila malo unapređena verzija Apollo odela?

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži