Od drugog leta najsnažnije raketa na planeti deli nas samo par dana. 'SpaceX' je odabrao utorak (9. april) za let megarakete, 'Falcon Heavy'. To su zapravo tri rakete 'Falcon 9' zapakovane zajedno, a uzleteže sa istorijske rampe 39A Nasinog Kenedi centra.

f1

Preksinoć (5. aprila) je blještava nova raketa malo pročistila glasne žice i zaurlala praćenja oblacima dima iz svojih 27 motora tokom predlansirnog testiranja. Kratko paljenje, poznato pod nazivom 'static fire test', jedno je od poslednjih velikih koraka u pripremama pred start, dokazujući da svi sistemi rade kako treba te da je raketa spremna za let.

Poslednji test – prvobitno planiran za 1. april – protekao je bez problema. Odmah nakon gašenja motora 'Merlin' snage 22 MN, 'SpaceX' je tvitovao da će raketa poleteti ovih dana. Izgleda da će konašno 'Falcon Heavy' poleteti prvi put nakon probnog putovanja u februaru 2018. (In Photos: SpaceX's 1st Falcon Heavy Rocket Test Launch Success!)

Tokom ove misije biće lansiran veliki komunikacioni satelit saudijske korporacije 'Arabsat'. Proizveden u 'Lockheed Martinu', satelit spada u napredne komercijalne komunikacione satelite, dizajnirane da obezbede internet i komunikacioni servise stanovnika Srednjeg istoka, Afrike i delova Evrope. ('Arabsat 6A' je trebalo da bude lansiran u trećem kvartalu 2018, ali je lansiranje pomereno nekoliko meseci).

Ova raketa je najjača letilica koja danas leti, ali do sada je poletela samo jednom. Višekratna raketa je prvi put lansirana 6. februara 2018., noseći Maskov trula trešnja-crveni 'Tesla Roadster' – 'vožen' lutkom u skafanderu – u orbitu. Skoro besprekorno prvo lansiranje, koje je uključivalo uspešno sletanje dva od tri stepena 'Falcona Heavy', donelo je veliku slavu 'SpaceX-u', kao i nekoliko zamašnih vojnih ugovora.

Uz cenu od \(90 do \)150 miliona po lansiranju, 'Heavy' je već sertifikovan od strane US Ratnog vazduhoplovstva za buduće letove opreme od značaja za 'nacionalnu sigurnost'. 'SpaceX' je već dobio prvi vojni posao za raketu – dil od $130 miliona za lansiranje satelita za Kosmičku komandu Ratnog vazduhoplovstva.

f2

Crno-beli kolos predstavlja tri prva stepena 'Falcona 9' i čini megaraketu sa 27 moćnih motora. Prošlog maja, samo mesec dana posle debija 'Heavyja', 'SpaceX' je izveo dugoočekivanu tranziciju u još bolju verziju 'Falcona 9'. Pojačana '9', nazvana 'Block 5', biće još jača, tako da će ova sutrašnja 'Falcon Heavy' biti za oko 10% jača od prvog leta.

Svi koji su prisustvovali testiranju osetili su to povećanje performansi kada je svih 27 motora prvog stepena uključeno zajedno na nekoliko sekundi. Osim dodatnog potiska, 'Block 5 Falcona 9' ima bezbroj nadogradnji dizajniranih radi olakšavanja ponovne upotrebe. Prethodne verzije 'Falcona 9' konstruisane su tako da mogu da se upotrebe samo dva ili tri puta; 'Block 5' će moći da poleti čak 10 puta sa malo ili nimalo osvežavanja između letova, objavio je lično Mask.

'Falcon Heavy' bi trebalo da poleti rano ujutro po lokalnom vremenu u utorak. Ako sve protekne prema planu, dva bočna bustera će sleteti na lansirnu rampu vojne baze Kejp Kanaveral, dok će centralni stepen sleteti u more, na jednu od kompanijine dve sletne barže.

f3
Poređenje superraketa  EnergijaFalcon HeavyJeniseiLong March 9SLSN1Saturn VBFR.

f4

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...