Tvorci robota Dextre iz Kanadske svemirske agencije zasigurno su i više nego samo ponosni na svojeg „mezimca“. Dextre je 28. januara uspješno odradio postavljeni zadatak prekrcavanja goriva na ISSu iz jednog u drugi modul. Istina, ovaj je eksperiment odrađen uspješno zahvaljujući računalima i „mock up“ letjelicama a na na pravim tvorevinama, no rezultat je odličan. Robot je svoj posao odradio prema očekivanjima. Kontrolori leta zasad još uvijek uče robota kako i što da radi, a od njega primaju povratne informacije koje onda ugrađuju u programske pakete kako bi jednog dana u skorijoj budućnosti nove generacije Dextrea u međudjelovanju s ljudima ili samostalno diljem Sunčeva sustava odrađivali složene operacije na licu mjesta uz mogućnost samostalnog djelovanja i odlučivanja.

dextre robot robonaut 2

Robotic Refueling Mission (RRM), kako je nazvana ova misija samo je jedan od niza zahtjevnih tehnoloških „pirueta“ postavljenim pred Dextrea. Njegovi pretci iz znanstveno-fantastičnih filmova bili su samo skup željeza i plastike bez vlastitog sustava razmišljanja i odlučivanja no čini se kako nas budućnost sustiže čak i brže nego što mislimo ili bar brže nego što smo to očekivali. Operacija pretakanja goriva ili bilo koje tekućine ili plina u svemiru veoma je zahtjevan zadatak i za uvježbane astronaute. Pođe li nešto po zlu a tekućina, odnosno plin započne nekontrolirano istjecati to dovodi do ozbiljnih situacija koje mogu rezultirati nekontroliranim manevriranjem pa čak u konačnici i gubitkom letjelica! Zadaci preinaka, popravka i tankiranja letjelica u svemiru u skoroj bi budućnosti mogli postati stvarnost. Naime, samo u Zemljinoj orbiti nalazi se na stotine bespilotnih letjelica različitih namjena. Njihov radni vijek obično završi nakon utroška goriva, zastarjelih tehnologija, otkaza sustava za orijentaciju ili drugih tehničkih problema. Bude li moguće zu prihvatljivu cijenu servisirati takve letjelice (ili ih pak kao svemirsko smeće sigurno i kontrolirano „prizemljiti“) a bez sigurnosnog rizika eto nam nove poslovne djelatnosti. Ipak, najveće se nade u Dextreove nasljednike polažu za misije koje slijede u narednim desetljecima.

Roboti su svoje mjesto već poodavno osigurali u svemirskim istraživanjima i dokazali svoju djelotvornost. Sada nam nedostaju humanoidni Dextreovi koji će umjesto ili uz nas istraživati nove svjetove, stvarati baze na njima i pomoći ljudima da napuste svoju planetarnu kolijevku. Uostalom sjećate li se „komunikatora i ostalih tehničkih čudesa“ iz prvih generacija serijala Zvjezdane staze – njihove daleko savršenije i upotrebljivije inačice danas svakodnevno koristimo kao nešto potpuno normalno. Dextre je danas još uvijek egzotičan robot nimalo nalik na homo sapiensa za razliku od serije Robonauta, no već sutra biti će rame uz rame s nama kao potpuno normalan i poželjan „metalni“ prijatelj. Možda će nam svojim elektronskim mozgom moći pomoći u poslovnim, tehničkim ili pak ljubavnim jadima. Kad u daljnjoj budućnosti neki potomak Dextrea zaplače ili se nasmije od srca budimo uvjereni da će s poštovanjem i sjetom gledati na povijesni pothvat učinjen 28. januara 2013. na ISSu. Hoćemo li se tada i mi sami početi poštivati, cijeniti, voljeti – razumijeti da smo velika-mala bića nastala iz kemijskih elemenata i reakcija bas kao i Dextre?! Erich von Daniken će tada zaista moći ustvrditi kako su „Bogovi“ bili na Zemlji..

 


Humanoidni roboti u svemirskom centru

U teretnom prostoru raketoplana Discovery, ili bolje rečeno u modulu Leonardo nalazi se Robonaut-2 ili skraćeno R2. Kada Discovery pristane uz ISS a astronauti postave Leonarda kao stalni modul na ISSu biti će to početni dom za R2. Kasnije će se preseliti unutar američkog modula Destiny (Sudbina).

Humanoidni robot uskoro novi član posade ISS

Međunarodna svemirska postaja sagrađena je tako da može udomiti šest stalnih članova posade, no to će se uskoro promijeniti bez potrebe za dodatnim troškovima ili proširenjima kapaciteta ISSa. Planira se dodatni, sedmi član posade.

NASA priprema robonaute za Mesec


 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...