Završena prava borba javnosti i NASAe za imenovanje novog modula na ISS

Novi američki modul za ISS radne oznake "Node 3" nakon javnog glasanja i velike rasprave u NASAinim redovima napokon je dobio i službeni naziv - Tranquility.

tranquility
Novo, službeno ime za modul ISSa

Američka svemirska agencija je u cilju popularizacije astronautike organizirala javno glasanje putem interneta o službenom imenu novog modula za Međunarodnu svemirsku postaju koji se gradio pod radnim imenom "Node 3". S njihove strane bilo je predloženo nekoliko imena ali je ostavljena i mogućnost da svaki zainteresirani pojedinac predloži i neko drugo ime mimo postojećih. Stephen Colbert, voditelj jednog od najpopularnijih TV-showa "The Colbert Report" predložio je da se novi modul nazove po njemu, a u svojim TV nastupima u tome je dobio podršku iznimno velikog broja gledatelja! Po završetku kampanje davanja imena modulu 20. marta, u koju se uključilo gotovo milijun i dvjesto tisuća ljudi, njegovo je ime imalo najveću podršku.

Iako je po završetku glasanja Colbert slavodobitno izjavljivao kako će "njegovo ime letjeti svemirom" u NASAi nisu bili oduševljeni tim prijedlogom. Nakon dvadesetak dana vijećanja, ipak su uspjeli pronaći "rupu" u pravilniku glasačke kampanje i drugim odlukama te naziv " Stephen Colbert" usprkos najvećoj potpori glasača ipak nije usvojen!

Bill Gerstenmaier, jedan od administratora za Svemirske operacije pri NASAi se u svom obraćanju medijima zahvalio svima koji su sudjelovali u kampanji, riječima kako je javnost napravila fantastičan posao svojim mnogobrojnim glasovima i prijedlozima. Objasnio je kako se moduli ISSa ne mogu nazivati prema živućim ljudima te je NASA prihvatila slijedeći prijedlog po broju glasova - Tranquility (također predložen od strane glasačkog tijela).

Naziv Tranquiliti (Tišina, Mir, Spokojstvo) odabran je kao prigodan, a argument je i četrdeseta obljetnica slijetanja Apolla 11 na Mjesec u području "Mare Tranquility" (More Tišine) te simbolika u budućim misijama povratka čovjeka na Mjesec gdje će ISS odigrati važnu ulogu.

Modul Tranquility izrađuje se u Italiji i kada se spoji na ISS predstavljat će važnu nadogradnju radnog prostora astronauta te poslužiti kao osnovica za smještaj specijalne panoramske kupole.

colbert
Logo pokretne traka za vježbanje nazvane COLBERT

Ipak da ne bi ovom svojom odlukom u javnosti izazvali buru negodovanja, NASA se odlučila na svojevrsni kompromis; COLBERT (Combined Operational Load Bearing External Resistance Treadmill) će ipak letjeti svemirom i to kao naziv uređaja za održavanje kondicije astronauta, poznatiji kao pokretna traka za trčanje iz gimnastičkih dvorana, a biti će smješten upravo u novoimenovanom modulu! Na opće iznenađenje čak se i sam Colbert složio s ovakvim riješenjem.

U ovom trenutku Tranquility se sprema za put iz Europe u Ameriku, a njegovo lansiranje biti će obavljeno raketoplanom Endeavour u februaru slijedeće godine. S druge strane COLBERT kreće k ISSu već tijekom avgusta ove godine raketoplanom Discovery kako bi proširena posada od šestero članova mogla redovno vježbati u svemiru radi održanja kondicije i očuvanja koštane mase što je jedan od najvećih problema dugotrajnih svemirskih letova.


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži