Jučer u vrijeme ručka šesteročlana posada ISSa uzbunjena je s Zemlje zbog opasnosti od sudara ISSa s nekontroliranim komadom svemirskog smeća. Astronautima je naređena hitna evakuacija u dva ruska svemirska broda Sojuz kako bi se u slučaju sudara i proboja oplate ISSa mogli sigurno vratiti na Zemlju. Zapovjednik ISSa Andrey Borisenko te astronauti Alexander Samokutyaev i Ronald Garan zauzeli su mjesta u Sojuzu TMA-21 dok su se Sergei Volkov, Michael Fossum i Satoshi Furukawa prebacili u Sojuz TMA-02M.

ISS_emergency_2
Prekasno uočen komad svemirskog smeća ušao je u zonu neposredne opasnosti po ISS

Zapovjedni centri u SAD i Rusiji uočili su komad svemirskog smeća zasad nepreciziranih dimenzija kako se nalazi u zoni neposredne opasnosti preleta pored ISSa. Objekt je uočen prekasno da bi ISS izvela manevar izbjegavanja. Do sudara srećom nije došlo a komad smeća je u 14:08 po našem vremenu prošao na svega 243m od instalacija ISSa. Centri kontrole leta putem radarskih, laserskih i teleskopskih sustava prate let ISSa kako bi na vrijeme uočili potencijalno opasne objekte u njezinoj blizini. Posebno se kontrolira prostor 25km uokolo Postaje. Procjenjuje se da u Zemljinoj orbiti ima nekoliko desetaka tisuća manjih i većih komada raketa, satelita, krhotina “zaostalih” od lansiranja u proteklih pet desetljeća. Svi se oni deklariraju kao svemirsko smeće.

Operacija evakuacije astronauta u “spasilačke” brodove provodi se u slučaju kada se neki objekt približi ISSu na manje od 750m udaljenosti. Oplata ISSa načinjena je da izdrži udare objekata veličine 1cm. Veći objekti mogu zbog svoje kinetičke energije (susretne brzine u takvim slučajevima su nekoliko desetaka puta veće od brzine ispaljenog metka!) prouzročiti iznimno opasne situacije po život posade a najtežom se smatra proboj oplate pojedinih modula. Koliko je i najmanja rupica na oplati opasna možda je najbolje dočarano u SF filmu ALIEN8 kada opasni predator biva isisan kroz rupicu na prozoru broda ne većoj od loptice za stolni tenis.

Nakon što je opasnost prošla, astronauti su se vratili u ISS te nastavili s planiranim radnim zadacima. Za desetak dana u posjet im pristiže raketoplan Atlantis s četvero astronauta.

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...