Četvero astronauta na zahtjevnoj misiji ka ISS

crewdragon2 16112020 0027GMT

Noćas, preciznije ponedjeljak 16. novembra 2020. u 01:27 po našem vremenu (GMT+1), sa raketodroma Cape Canaveral na Floridi polijeće raketa Falcon-9 sa pilotiranim svemirskim brodom tipa Dragon. Protekne li sve prema planu Crew Dragon-1 će se niti pola sata kasnije (01:52) nakratko nalaziti iznad naših krajeva, no teško da će biti vidljiv golim okom obzirom se Sunce u tim trenucima nalazi na drugoj strani svijeta te neće obasjavati raketu i svemirski brod, odnosno nećemo moći vidjeti refleksiju svjetla od njih.

dragon1 posada4

Ovog puta u svemirskom brodu nalaze se čak četvorica astronauta, i to je najveći broj astronauta u nekom svemirskom brodu još od posljednje misije raketoplana (space shuttle) Discovery od 08.srpnja 2011. Zapovjednik boda NASAin je astronaut Mike Hopkins, pilot Victor Glover, specijalistkinja Shannon Walker te veteran astronaut iz Japana Soichi Noguchi. Zbog jednodnevne odgode lansiranja poradi lošeg vremena na Floridi do ISSa trebati će im punih 27 sati umjesto ranije predviđenih 8 sati (poneki izvori navode dijametralno suprotne podatke!).

crewdragon2 EUROPE 16112020 0027GMT

Misija Crew Dragon-1 trajati će punih šest mjeseci i (do početka maja 2021.). To je važan korak ka radnim operacijama na ISSu i pripremi Postaje na skorašnje učestalije posjete astronauta ali i korak svojevrsnom uhodavanju i sigurnosti SpaceX-ova pilotiranog svemirskog broda tipa Dragon. U budućnosti NASA i SpaceX izvoditi će zajedničke ali i samostalne misije u svemir, uključujući i one turističkog tipa. 

Noguchi će se sada pridružiti američkim astronautima Wally Schirra i John Young koji su dosad tijekom karijere jedini na svijetu letjeli u svemir koristeći čak tri potpuno različita svemirska broda. Zanimljiva je njegova opaska o astronautskim odijelima SpaceX-a; Odijela su jednostavna što je super, istovremeno loše je što su odijela jednostavna, što ostavlja malo mjesta za eventualnu pogrešku.


Komentari  
Louis_Cypher
0 #1 Louis_Cypher 15-11-2020 17:27
E super za pominjanje Voltera Šire, jedinog astronauta koji je pokrio Merkjuri, DŽemini i Apolo programe, velike face i nezgodnog karaktera, komandanta Apolo 7 misije, prve u programu sa posadom koja je i označila njegov (svojevoljni?) kraj karijere.

Takođe i DŽona Janga, vjerovatno najvećeg astronauta svih vremena.

Japanac je ušao u opasnu konkurenciju, nadamo se da će iznijeti živu glavu iz nje. ;)
Dodaj komentar