Ne, astronauti predstojeće misije u karanteni

astronauti u karanteni

Iako je virus Korona zabrinuo veliki dio svijeta ono što danas znamo o njemu ipak umiruje. Nesporna je mogućnost brzog širenja među ljudima ali je njegova manifestacija  u velikoj većini slučajeva zaraženih zapravo blaga i jedva primjetna klinička slika. Borba protiv virusa u svakodnevnom životu velike rezultate daje primjenom pojačane higijene (dezinfekcije) ruku i opreza pri izlaganju sluznica usta, nosa, očiju potencijalnim upadima virusnih tijela te postupci distanciranja (izoliranja) od većih skupina ljudi. Na Međunarodnoj svemirskoj postaji nema korone obzirom je zadnja pristigla posada na svoj put krenula još u septembru prošle godine, prije nego smo i čuli za COVID-19 (SARS—CoV-2).

U Zvjezdanom gradu kraj Moskve ruski kozmonauti Ivan Vagner i Anatoly Ivanishin te američki astronaut Chris Cassidy pripremaju se za misiju ka ISS na koju će poletjeti 09.04.2020. U strogoj su izolaciji od vanjskog svijeta ali i od rezervne posade. Njihove pripreme odvijaju se normalno po planu i programu. Izlasci iz Zvjezdanog grada su im zabranjeni. Prošlog utorka Cassidy je na svom instagram profilu objavio fotografije kako se zabavlja na uličnom festivalu u Moskvi dan ranije. Obzirom na dvadesetak potvrđenih zaraza virusom Korona na širem području Moskve sve planirane posjete uključujući i desetljene rutine kozmonauta (obilazak zidina Kremlja, posjet muzeju Koroleva..) otkazane su. Zvjezdani grad zatvoren je za javnost i turističke posjete a press konferencije na kojima će kozmonauti i astronaut  sudjelovati prije polijetanja odvijati će se pod zaštitnim staklenim „kavezima“. Pavel Vlasov, direktor Zvjezdanog grada kaže kako se sve stručno-tehničke i organizacijske pripreme odvijaju normalno uz oprez kako se virus ne bi slučajno prenio na svemirske putnike. Karantene su i inače uobičajne prije letova u svemir samo što smo u ovom slučaju s tim postupcima započeli nešto ranije, zaključuje Vlasov. 

Putovanja ljudi u svemir neće se otkazati no istovremeno su otkazana polijetanja raketa sa satelitima iz Francuske Gvajane (CNES) ali i Europsko-Ruska robotička misija na Mars obzirom na nemogućnost osiguranja dostatne karantene za veliki broj osoblja zaduženog za kompletiranje i lansiranje misije koja će na put ka Marsu morati pričekati slijedeći lansirni prozor za dvije godine, 2022. 

roboti u karanteni


Komentari  

marino1
0 #2 marino1 21-03-2020 09:08
potpuna dezintegracija drustva pod okriljem prehlade..stras no je kontrolirano baratenje podataka narocito ako se tice zdravlja ljudi...ima jedna knjigica (od puno knjigica) naslov je GLASINA...ostal o sve znas :)
ddragovic
0 #1 ddragovic 17-03-2020 22:22
Hahaha koji kauboji!
Sećam se kako su se nekad davno slikali - kao 'Pletersi'. A vidi sad - šmekeri.
Odlična slika i priča...
Jesi pročitao da CIA i ostale 'agencije' proučavaju širenje wirusa, jer smatraju da se to tehnički podudara sa širenjem lažnih vesti (fake news)?

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži