Astronautika: misije

Egzoplanete, fizika kosmičke plazme i x-zračenje iz dubina Vaseljene su sadržaji koje je Evropska kosmička agencija (ESA) odabrala za detaljnije razmatranje četvrte misije takozvane srednje klase (M4) programa “Kosmička vizija”, čije je lansiranje planirano za 2025.

svemir

Ove teme su preporučene od strane komisije kojom je predsedavao Alvaro Himenez, dorektor departmenta ESA-e za naučna i robotizovana istraživanja. Tri kandidata nose zvanične nazive ARIEL (u slobodnom prevodu Daljinsko osmatranje atmosfere egzoplaneta u spektru infracrvenog zračenja), THOR (Posmatrač turbulentnog zagrevanja) i XIPE (Polarimetarski istraživač X-zračenja).

Ukoliko bude odabrana, tokom misije ARIEL biće analizirani procesi u atmosferi oko 500 planeta koje kruže oko bliskih zvezdi. Osnovni cilj ove misije je da se odredi hemijski sastav i fizički uslovi atmosfere egzoplaneta. Rezultati mogu da pomognu naučnicima da bolje razumu proces formiranja planeta.

U foskusu misije THOR su fundamentalni problem fizike kosmičke plazme, mehanizmi njenog zagrevanja i oslobadjanja energije. Planirano je da kosmički aparat THOR kruži oko Zemlje i analizira interakciju izmedju sunčvog vetra i magnetnog polja naše planete. Ova misija treba da baci više svetlosti na ponašanje plazme u turbulentnim uslovima u cilju boljeg razumevanja procesa koji se odigravaju izmedju planeta i njihovih super-zagrejanih zvezda.

Misija XIPE je namenjena istraživanjima emisija X-zračenja iz visokoenergetskih izvora kao što su supernove, crne rupe, neutronske zvezde i usijane mase koje su izbacuju iz centara galaksija. Time će astrofizičari dobiti nove podatke o tome kako se ponaša materija u ekstremnim uslovima koji vladaju u kosmičkim dubinama.

Ove tri misije su odabrane medju 27 predloga upućenih ESA-i na konkurs za sledeću astrofizičku naučno-istraživačku misiju.
Posle njihove detaljne analize, jedna će biti odabrana kao finalni kandidat za četvrtu misiju srednje klase M4 u okviru programa “Kosmička vizija” za period 2015-2025. Njeno lansiranje je planirano za 2025.

ESA za sada ima tri takve misije u svojim planovima – Solar Orbiter (planirana za 2018.), EUCLID (2020.) i PLATO (2024.)

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži