Astronautika: misije

Lender “Fila” (Philae), koji je sedam meseci proveo u hibernaciji na površini komete Čurjumov-Gerasimenko javio se Zemlji!

file

Signali sa lendera koji se novembra prošle godine, posle nekoliko skokova po površini jezgra komete našao u senci i zbog toga vrlo brzo ostao bez električnog napajanja, primljeni su 13. juna 2015. u 22:29 (po centralno-evropskom vremenu) u Evropskom centru kosmičkih operacija u Darmštatu. Stručnjaci već obradujuju preko 300 paketa primljenih informacija.

Iako je proveo toliko meseci u mraku, izložen kosmičkom vakuumu i ekstremno niskim temperaturama, lender funkcioniše izuzetno dobro. Njegova operativna temperature iznosi -35oC i trenutno ima 24 Vati električne snage na raspologanju. Prema mišljenju stručnjaka ESA-e, lender je praktično spreman da nastavi misiju prekinutu posle dramatičnog spuštanja na jezgro komete Ćurjumov-Gerasimenko.

Prvo javljanje lendera “Fila” trajalo je 85 sekundi. Stručnjaci su analizirajući primljene podatke ustanovili da se njegovo budjenje odigralo ranije, jer je poslao takodje i arhivirane podatke. Medjutim, tek kada su akumulatorske baterije lendera bile dovoljno napunjene električnom energijom sunčevih panela, “Fila” je mogla da se javi.

Sa nestrpljenjem se očekuje sledeća seansa radio-veze sa lenderom, jer u njegovoj memoriji ima oko 8500 paketa informacija koje će pomoći stručnjacima da rasvetle kako je proticalo budjenje lendera i šta se tokom poslednjih nekoliko dana dešavalo na površini komete Čurjumov-Gerasimenko.

Lender “Fila” je prestao da šalje podatke sa komete 15. novembra 2014. posle kontakta sa Zemljom koji je trajao 60 časova. Kako su stručnjaci očekivali da će se svetlosni uslovi u zoni sletanja lendera poboljšati kako se kometa približava Suncu, uz mogućnost njegovog oživljavanja, od 12. marta Centar u Darmštatu je sve vreme pokušavao da uspostavi kontakt sa aparatom.

      

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...