Astronautika: misije

pdf

ROSETTA SE PROBUDILA
(PRIČA O LOVCU NA KOMETE)

Evropska kosmička agencija (ESA) je 20. januara 2014. u 11:00 po našem probudila sondu „Rosetta" nakon 31-mesečne hibernacije. Signal za potvrdu uspešnog aktiviranja uhvaćen je 7 sati kasnije, u 19:19. Sledećeg avgusta, sonda će ući u orbitu oko komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko, a u novembru će poslati malu subsondu „Philae" na površinu. Biće to prvi put da jedan veštački objekat uđe u orbitu i sleti na kometno jezgro, što će predstavljati kulminaciju misije koja je u kosmosu provela 10 godina.


rosetta

Da bi došla do komete Čurjumov-Gerasimenko, „Rosetta" će morati da otputuje skoro do Jupiterove orbite, što će biti rekordna udaljenost za sondu napajanu solarnim panelima. Ali baš zbog nedostatka Sunčeve svetlosti i jako niskih temperatura u spoljnjem solarnom sistemu bilo je neophodno isključiti većinu brodskih sistema, kako bi se obezbedilo njihovo pravilno funkcionisanje. Osmog juna 2011. godine „Rosetta" je prebačena u stanje elektronske hibernacije, što nikada ranije nije pokušano u misijama ovog tipa. Svi sistemi na brodu su bili isključeni sem brodskog računara sa „budilnikom" i nekoliko grejača. Sonda je počela da se okreće oko sopstvene ose, garantujući tako stabilnost u odsustvu bilo kakvog uplitanja ljudskog faktora.

Da bi se obezbedilo da buđenje protekne bez problema, na brodu se nalaze čak četiri časovnika – jedan glavni i tri rezervna. Signal za aktiviranje „Rosette" generisan je tek kada su najmanje dve štoperice završile svoja odbrojavanja do nule . Čim se letilica probudila, prvi zadatak joj je bio da zagreje navigacioni instrument – tzv. star tracker, odn. svojevrsni lovca na zvezde – do optimalne temperature od 30° C, što je sondi omogućilo da se precizno orijentiše naspram pozadinskog nebeskog svoda . Sledeći korak je bio da se zaustavi rotiranje oko podužne ose – jedna revolucija za minut ipo – u čemu su učestvovala 24 trastera snage po 10 njutna – u cilju orijenisanja u tri ose, manevar neophodan radi okretanja solarnih panela površine od 68 m2 ka Suncu. Mada su paneli teorijski sposobni da proizvode do 8.700 W električne energije, pošto na postojećoj udaljenosti primaju samo 4% svetlosne energije koju bi primali na Zemlji, njihova snaga je trenutno redukovana na 395 W.

rosetta-slika Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(24strana, 2,22 MB)
download

pdf

 Pročitajte i ovo:

Misterije kometa

Divan progaram posvećen putovanju Rozete


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...