Astronautika: misije

Sa kosmodroma Pleseck 28. decembra 2013. u 16:30č (MV) uspešno je lansirana nova ruska raketa-nosač (RN) "Sajuz-2.1v" lake kategorije.

Kao što smo javljali, RN "Sajuz-2.1v" je postavljena na lansirnu rampu 43 kosmodoma Pleseck 17. decembra. Lansiranje je prvo bilo planirano 23. decembra, ali je zbog tehničkih razloga odloženo za dva dana. Onda je 25. decembra lansiranje prvo odloženo za 1,5 čas, a kada je teklo finalno odbrojvanje samo deset minuta pre paljenje raketnog motora, doneta je odluka da se operacije zaustave. Ubrzo je iz Ministarstva odbrane, kome pripada kosmodrom Pleseck i koje kontroliše lansiranja sa ovog kosmodroma, stigla vest da je lansiranje nove ruske RN odloženo za 2014.

Očigledno, ova najava nije koordinasana sa "Roskosmosom", jer je Oleg Ostapenko odmah odleteo na Pleseck. Ostapenko je inače svojevremeno kao komandant ruskih Raketno-kosmičkih vojski rukovodio lansiranjima sa Plesecka. U subotu 28. decembra on je predsedavao sastankom Državne komisije na kome je odlučeno da se lansiranje obavi tog istog dana, u 16:00č.

Konačno, lansiranje je uspešno obavljeno juče, 28. decembra 2013, ali 30 minuta posle najavljenog vremena.   Sedam minuta kasnije (16:37) gornji (drugi) stepen nazvan "Volga" odvojen je od prvog stepena RN. Radom raketnog motora bloka "Volga" drugi stepen i korisan teret su dospeli na planiranu orbitu. Jedan i po čas posle starta (18:10) , koristan teret je uspešno odvojen od bloka "Volga".

Koristan teret je tokom prvog lansiranja nove ruske RN predstavljao je sklop od tri kosmička aparata - mali studentski satelit "Aist" mase 50 kilograma i dve tzv. sfere kalibrisanja SKRL-756 koje će kao pasivni objekti biti korišćeni za proveru tačnosti zemaljskih sistema za praćenje objekata na orbiti. Satelit "Aist" ("Roda") su projektovali studenti Samarskog državnog univerziteta "Karaljov" u saradnji sa graditeljem RN "Sajuz-2.1v" kompanijom "CSKB-Progres". Namenjen je za reševanje edukativnih, naučno-tehničkih i eksperimentalnih zadataka merenja geomagnetnog polja.    

Raketa "Sajuz-2.1v" (RN "Sajuz-2" etape 1V) je dvostepena RN lake klase koja je razvijena u "CSKB-Progres" (Samara). Konstrukcija novog lansera je zasnivana na projektu RN "Sajuz-2" etape 1B, sa skinutim bočnim blokovima (četiri poznata bočna raketna bloka RN serije "Sajuz"), i ugradjenim glavnim potisnim raketnim motorom NK-33A (projektovanim u kompaniji OAO "Kuznjecov") i stablizacionog motora RD0110R (OAO "KBHA" i Voronješki mehanički zavod). Drugi stepen "Volga"e je modifikacija gornjeg (trećeg) stepena RN "Sajuz-2" sa pogonskim sistemom koji je razvijen na bazi raketnog motora kosmičkih aparata daljinskog sondiranja Zemlje. Za novu RN nije potrebna posebna lansirna rampa, tako da može biti lansirana sa 'standardne' rampe RN "Sajuz-2".    

Dvvostepena RN "Sajuz-2.1v" ima masu na startu 157-160t, visinu 44m, maksimalni prečnik 3m i maksimalni kapacitet do 3000kg za orbitu visine 200km i nagiba 82.4 stepena.

Sve u svemu, Rusija je konačno lansirala svoju prvu novu RN. Bio je to jedan od najvažnijih dogadjaja ruske raketno-kosmičke industrije koja je u poslednje vreme beležila seriju velikih neuspeha. Ujedno, "Sajuz-2.1v" je prva principijelno nova RN projektovana u Rusiji od raspada SSSR-a. Kako je na donjem stepenu postavljen raketni motor NK-33 razvijen na bazi starog motora NK-15 za projekat sovjetske mesečeve RN N1 ovo je bio prvi kosmički start motora ove serije u SSSR-u/Rusji od novembra 1972. kada je bio poslednji (četvrti) pokušaj lansiranja N1. Pored toga, kako je nosivost nove RN u širokom rasponu od 1400kg do 3000kg, "Sajuz-2.1v" će u budućnosti igrati vrlo značajnu ulogu na sve zahtevnijem nacionalnom i medjunarodnom tržištu jeftinih usluga lansiranja malih kosmičkih aparata.

Soys-2-1v

Vesnik nove ere ruske raketno-kosmičk industrije - RN "Sajuz-2.1v" na lansirnoj rampi kosmodroma Pleseck

 


Lansiranje nove ruske rakete-nosača "Sajuz-2.1v" odloženo za sledeću godinu

 

Prvo lansiranje RN "Sajuz" iz Kosmičkog centra Gvajana


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 dana ranije

Foto...