Astronautika: misije

Lansiranje nove ruske lake rakete-nosača "Sajuz-2.1v" kompanije "CSKB-Progres" iz Samare planirano za 25. decembar sa kosmodroma u Plesecku odloženo je za 2014. Predstavnik Ministrastva odbrane koje kontroliše lansiranja na Plesecku je samo kratko izjavio da je lansiranje prebačeno za sledeću godinu, bez ikakvih dodatnih objašnjenja.

114px-Soyuz-1.svgPrva nova raketa-nosač projektovana i sagradjena u Rusiji od raspada SSSR-a "Sajuz-2.1v" je postavljena na lansirnu rampu 17 decembra uz najavu da će biti lansirana 23. decembra. Medjutim, tokom poslednjih predstartnih ispitivanja tehničari su otkrili probleme na, kako je nezvanično saopšteno iz neimovanog izvora sa kosmodroma, "jednom od motora" RN.   Kako je odlučeno da se lansiranje prenese za dva dana i da sledeći pokušaj usledi 25. decembra u 16:30č po moskovskom vremenu, bilo je evidentno da kvar, iako je spomenut raketni motor, nije ozbiljne prirode. Na prvom stepenu se inače kao osnovni potisni motor koristi NK-33-1 kompanije "Kuznjecov" koji je razvijen za sovjetsku mesečevu raketu N1 koja je četiri puta bezuspešno lansirana, pre gašenja projekat 1974. Takodje, tokom prve etape leta za stabilizaciju položaja rakete koristi se motor RD-0110R koji je razvijen u kompaniji KBHA iz Vorenježa. Nije objavljeno na kom motoru je ustanovljen defekt.

Nekoliko časova pre ponovnog pokušaja lansiranja, 25. decembra, ponovo je odlučeno da se poletanje odloži ali sada na samo 1,5 čas, zbog, kako je ponovo nezvanično saopšteno, problema na jednom od elementu lansirne rampe. I dok smo sa nestrpljenjem čekali vesti sa Plesecka o lansiranju prve "prave" ruske rakete, sa Plesecka je prvo stigla vest da je 25. decembra uspešno lansirana RN "Rokot" kompanije "Hruničev" sa tri vojna satelita, dok o lansiranju RN "Sajuz-2.1v" nije bilo ni reči, sve dok uveče RIA "Novosti" nije objavila kraktu vest da je lansiranje odloženo za sledeću godinu.

Kao koristan teret na vrhu drugog stepena "Volga" (modifikovana verzija trećeg stepena RN "Sajuz") nalazi se mali naučni satelit "Aist" kompanije "Progres" i Samarskog univerziteta.

Dvostepena raketa "Sajuz-2.1v" može da izbaci na orbitu oko Zemlje visine od 200 do 1500km i pod nagibom od 66 do 99 stepeni koristan teret mase od 1,400 do 2,8 tona.

Zanimljivo je da je posle mesečeve rakete N1, "Sajuz-2.1v" prva ruska raketa koja koristi motor NK-33. U borbi za opstanak posle raspada SSSR-a kompanija "Kuznjecov" je 90-ih prodala 36 motora NK-33 američkoj kompaniji Aerojet General (po ceni od samo $1.1 milion). U SAD, NK-33 je modifikovan u američku verziju AJ25-58 koja je prvi put korišćena dva puta na raketi "Antares" kompanije OSC ove godine za lansiranje teretnoih brodove "Signus" koji se koriste za snabdevanje američkog dela MKS.  

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 4 dana ranije
  • Boris Saksida said More
    Hehe,eto našeg i vašeg... 6 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    U početku sam je pratio, posle sam... 6 dana ranije
  • Duca said More
    Da, svi su "približno toliko" sa... Pre 1 nedelje
  • Dragan Tanaskoski said More
    Broj milijardera ubrzano raste, ali ni... Pre 1 nedelje

Foto...