Astronautika: misije

NASAino robotičko vozilo Spirit uhvaćeno je u pješčanu zamku na Marsu. Prilikom vožnje po terenu nazvanom Home Plate Spirit je upao u pješčani nanos te se počeo ukapati na mjestu. John Calas iz NASAina JPL odjela izjavio je kako se rover nalazi u veoma ozbiljnoj situaciji te da će možda proći i nekoliko tjedana prije nego se uspije izvući iz Marsove pješčane zamke.

spirit_uhvacen-u-zamku
Obratite pažnju na Spiritov potpuno ukopan lijevi zadnji kotač i poluukopani desni zadnji kotač. Vide se i tragovi proklizavanja i ukopavanja u piješčani nanos.

Spirit (Duh) je prije nekoliko tjedana dobio novi cilj za istraživanje. Na tom je putu uspio prijeći 122 m prije nego je stao na sadašnjj poziciji. Samopregledne snimke rovera pokazuju kako su kotači duboko ukopani u pijesak. Postoji i opasnost da se rover toliko ukupao u pijesak da je donji dio konstrukcije vozila pri ukopavanju čak naslonjen na komadić stijene koja se nalazi ispod pijeska. To je vrlo ozbiljna situacija! U ovim trenutcima obustavljene su bilo kakve aktivnosti pogonskog sustava. S druge strane, roverovi znanstveni instrumenti normalo obavljaju svoje zadaće, sada kao uređaji na nepokretnoj istraživačkoj postaji.

spirit_radi-na-home-plate
Spirit istražuje područje Home Plate, nešto prije nego li je uhvaćen u zamku

Situaciju dodatno otežava i kvar od prije tri godine na jednom od šest pogonskih kotača. Naime, jedan Spiritov pogonski kotač je izvan funkcije i robot doslovce "vuče" taj kotač za sobom poput teškog balasta koji mu otežava manevriranje. Tijekom travnja u nekoliko je navrata Spirit imao računalnih problema zbog kojih su bila onemogućena znanstvena istraživanja i kretanje.

Nakon nekoliko pokušaja izgleda kako su znanstvenici iz JPLa uspjeli riješiti taj problem. Jedina povoljna okolnost je ta da su u zadnjih nekoliko dana Marsove pijavice (minijaturni lokalni vjetrovi) u nekoliko navrata prošle preko rovera i očistile solarne panele te Spirit ima dovoljno energije.

U ovim trenutcima kopija Spirita na Zemlji ima pune ruke posla. Inženjeri i kontrola misije načinili su u laboratoriu vjernu kopiju situacije u kojij se Spirit sada nalazi. U kontroliranim uvjetima poušavaju nizom komandi pronaći način kako da izvuku robota iz problema. Ako i kada uspiju isprogramirati set komandi one će se putem radio veze poslati k Marsu. Cijeli taj proces veoma je složen i o njemu ovisi budućnost Spirita. Ipak, treba reći kako je projektirani radni vijek Spirita bio svega tri mjeseca. Od tada je prošlo već više od pet godina a mali žilavi robot se i nadalje neda.

Slične je probleme imao je svojevremeno i rover blizanac na drugoj Marsovoj polutci - Opportunity. Primjenom iste metode uspjeli su ga izvući iz pješčane zamke nazvane Purgatory.

U NASAi se nadaju najboljem a meteo situacija se pažljivo prati. Naime, eventualna Marsova pješčana oluja mogla bi znatno pogoršati izglede za spašavanje Spirita.

Kao zanimljivost spomenimo slične probleme koje smo imali s roverima izrađenim za vrijeme ljetnih astronomskih radionica u Kanfanaru. Prilikom eksperimentalnih vožnji po padinama Učke u nekoliko je navrata, bez obzira na pažnju operatora, manji od dva rovera - rover Kanfanar-1 ostao je bespomoćno vrtjeti kotačima u prazno nakon što se ukopao u pješčani teren. Nakon desetak minuta pokušaja samoizvačenja nije bilo druge nego ga pripomoći rukom i maknuti s negostoljubivog terena. Na Marsu to nažalost nije moguće te se rover mora sam izvući.Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži