Astronautika: misije

Van Allen probe

Krajem avgusta NASA je u Zemljinu orbitu lansirala dvije istovjetne letjelice namijenjene istraživanju Van Allenovih pojaseva. Primarno su ove letjelice nazvane Radiation Belt Storm Probes (RBSP). Preimenovanje istih u Van Alenove istraživačke letjelice (Van Allen Probes) učinjeno je u znak počasti prema Jamesu Van Allenu, astrofizičaru s University of Iowa koji je 1958. otkrio Zemljin štit od pogubnih utjecja iz svemira.

Ove se letjelice nalaze na precizno odmjerenoj udaljenosti jedna od druge a tijekom leta istovremeno bilježe parametre čestica u zaštitnom pojasu. Na taj način i u suradnji s drugim letjelicama znanstvenici dobijaju informacije o tome kako se Van Allenovi pojasevi ponašaju ovisno o svemirskom vremenu i Sunčevoj aktivnosti.

Razumijevanje procesa i uzročno-posljedičnih veza važno je za razumijevanje onoga što se i kako događa „iznad naših glava“ a sve u cilju iznalaženja boljih riješenja za sigurnost čovjeka i tehnike u svemiru te shvaćanja utjecaja svemirskog vremena na klimatske prilike na Zemlji. U tu svrhu letjelice su opremljene s pet instrumenata izgrađenih od strane nekoliko sveučilišta iz SAD.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 dana ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... Pre 1 nedelje

Foto...