Astronautika: misije

tiangong2 mock up scale modelKineski pilotirani svemirski brod Shenzhou-10 s tročlanom posadom biti će lansiran tijekom juna iduće godine, izjavio je na press konferenciji zapovjednik odjela pilotiranih svemirskih misija Niu Hongguang. Dva muškarca i jedna žena poletjeti će u Zemljiu orbitu i spojiti se s kineskom svemirskom postajom Tiangong-1. U slučaju problema ili kašnjenja rezervni lansirni prozori otvaraju se kasnije tijekom srpnja i kolovoza.

Shenzhou-10 ima zadatak utvrditi gradivo oko spajanja svemirskih brodova u orbiti, izmjenu posade između svemirskog broda i postaje, prelazak i rad posade u obje letjelice, dostavu manjih količina resursa za rad i življenje astronauta u svemirskoj postaji.. Nije objavljeno hoće li se u sklopu misije provesti i svemirska šetnja nekog od astronauta. Taj bi korak bio logičan nastavak usvajanja znanja i tehnologija neophodnih za izgradnju veće svemirske postaje.

Prije toga kinezi moraju biti potpuno sigurni u sustave automatskog spajanja svemirskih letjelica kako bi bespilotne inačice Shenzhoua mogle opskrbljivati svemirsku postaju. Plan da Shenzhou-10 i 11 polete simultano, spoje se u orbiti, izmjene posade, nanovo jedan po jedan spoje s Tiangong-1 (zbog samo jednog pristanišnog mjesta na postaji) te se vrate na Zemlju s vremenskim odmakom od desetak dana očigledno je ocijenjen kao preskup i sada prevelik zalogaj. Biti će vremena i za takve „egzibicije“ u narednim godinama.

U svakom je slučaju takvo što nužno napraviti imajući u vidu plan slijetanja Kineza na Mjesec te uspostavu velike, permanentne postaje u Zemljinoj orbiti gdje će dolaziti do takvih situacja. To su sve tehnološki koraci koje Kina marljivo i sustavno provodi u svemiru kako bi u cijelosti ovladala svim tehničkim aspektima te izbjegla rizične situacije. Misija Shenzhou-10 biti će posljednji let na svemirsku postaju Tiangong-1, nakon čega će ista, zbog isteka resursa, biti napuštena i kontrolirano uništena prilikom spuštanja u niže slojeve atmosfere. Nešto kasnije Tiangong-1 će zamjeniti skoro identična postaja pod nazivom Tiangong-2.

 


"Šenžou-10" će obaviti misiju u junu 2013.
Misija sledeće kineske kosmičke posade planirana je u junu 2013. To je na XVIII kongresu KP Kine izjavio zamenik rukovodioca Kineskog programa pilotiranih kosmičkih letova Niu Hong Guang (Niu Hongguang).


 

 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 1 dan ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 2 dana ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 6 dana ranije

Foto...