Astronautika: misije

U Samari se stručnjaci firme “Progres” vraćaju ponovo projektu  razvoja perspektivne rakete-nosača “Rus-M”. Projekat je oktobra 2011. zbog finansijskih razloga i razvoja konkurentske rakete-nosača “Angara” Centra Hruničev  zaustavljen.

rusm-350x331Gubernator Samarske oblasti Nikolaj Merkušin je izjavio da je ovakvo rešenje doneto bez obzira na odluku “Roskosmosa” da se za lansiranja sa novog kosmodroma Vastočnij koristi RN “Angara”. Testiranja sistema RN “Angara” se inače sada odvijaju na kosmodromu Pleseck pre prvog eksperimentalnog starta koji se očekuje za koji mesec.  

Projekat “Rus-M” je od velikog značaja ne samo za CSKB “Progres”, kompaniju koja proizvodi čuvene rakete-nosače tipa “Sajuz”, nego i za ceo Samarski region, kao veliki ekonomski pokretač oblasti. Cena projekta je 250 milijardi rubalja (oko 8 milijardi dolara). Pored “Progresa” u projektu koji je raspisan 2009. učestvuju RKK “Energija” i GRC “Makejev”  

Porodica raketa-nosača “Rus-M” je planirana za lansiranja sa kosmodroma Vastočnij. Ona obuhvata dvostepene nosače srednje i teške klase kapaciteta u rasponu od 6,5 do 50 tona, sa univerzalnim raketnim blokom. Prvi stepen RN “Rus-M” predstavlja spoj tri takva bloka snabdevenih motorima RD-180 kompanije NPO “Energomaš“. Na drugom stepenu planirano je korišćenje motora RD-146 KB “Himavtomatika” koji koristi tečni kiseonik i tečni vodonik. Startna masa RN “Rus-M” iznosi 673 t, dužina 61m, prečnik 11,6m.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    @Sveta
    Pa nije potrebna nikakva sila da... 1 dan ranije
  • Aleksandar Stanišev said More
    U američkom jeziku koristi se brojevni... 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 3 dana ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 4 dana ranije

Foto...