Astronautika: misije

“Mali zeleni”, ili već koje su boje zamišljeni stanovnici Marsa svakodnevno su pod nadzorom Zemljskih špijunskih letjelica koje kruže oko “crvene planete”. Posljednjih petnajstak godina Zemljani učestalo šalju letjelice oko Marsa, landere i rovere na njegovo tlo sve “pod krinkom” istraživanja ove planete a zapravo je riječ o špijuniranju Marsovske civilizacije. Naravno, šalimo se ovim rečeničnim konstrukcijama no kada bi na Marsu zaista postojala civilizacija, u njihovim bi medijima, mogao osvanuti i takav članak. Naši neumorni roboti s fotografskim priborom visoke rezolucije danas mogu iz Marsove orbite na njegovom tlu snimiti detalje reda veličine tek nekoliko desetaka centimetara!

curiosity_padobran_i_toplinski_stit

HiRISE kamera smještena na NASAinom Mars Reconnaissance Orbiteru poslala je na Zemlju zaista impozantnu fotografiju na kojoj se jasno vide padobran i odbačeni toplinski štit te rover Curiosity. Štoviše na fotografiji se jasno uočavaju i tragovi vožnje Curiositya po tlu. Samo tlo oko padobrana iste je boje kao i okolno područje, no uokolo toplinskog štita ono je znatno tamnije. Prilikom udara u tlo toplinski štit je od siline udara podignuo prašinu i kamenje te je sjajniji sloj prekriven tamnijim česticama koje su se nalazile tik ispod površine. Zastanete li na trenutak pred ovim fotografijama, priupitajte “google” da vam pokaže neke od prvih fotografija Marsove površine učinjene tek prije koje desetljeće prvim letjelicama koje su posjetile susjednu planetu, jasno ćete vidjeti koliki je tehnički napredak načinjen u međuplanetarnim misijama istraživanja drugih nebeskih tijela. Što li nas tek čeka u skoroj budućnosti!? “Marsovci, čuvajte se, Zemljani vas mogu usnimiti čak i kad nakratko provirite iza neke sitne stijene…

curiosity_tragovi_na_tlu



Nove slike iz orbite

MRO (Mars Reconnaissance Orbiter, Marsov izviđački orbiter) snimio je, kao što se i očekivalo, izvanredne fotografije tokom i nakon spuštanja Marsove laboratorije na površinu Marsa.

Kjurioziti- snimak sletanja
Noćas na jednoj od brojnih konfernecija za štampu Nasa je objavila i snimak MARDI (MARs Descent Imager) kamere.

Sreća prati Marsovce
Zamislite slijedeću situaciju; nekoliko desetaka tisuća ljudi koji svi rade na istom projektu. Svatko od njih može pogriješiti a to onda u "lancu sreće" podrazumijeva kumuliranje pogreške sve do mogućnosti potpune propasti projekta. U slučaju NASAine misije Mars Science Laboratory to se nije dogodilo.

MSL - slike, slike

10 kurioziteta Marsovog rovera „Kjurioziti“

MSL - zadnji minuti sletanja

MSL - prva slika iz orbite
Ovo je fantastično! Slika MSL sa otvorenim padobranom. Snimak je napravljen iz orbite oko Marsa. Slika je rezultat spoja nauke, visoke tehnologije, stručnosti i predanosti Nasinih inženjera! Svaka čast!

Rover Kjurioziti je sleteo na Mars u krater Gejl. Bila je to izuzetno složena misija, do sada ne zabeležena u istoriji astronautike, a protekla je glatko, bez ikakvih problema. Evo snimka.

O mestu sletanja "Kjuriozitija"

LMSlogo-120Rover "Kjurioziti" je sleteo na dno kratera Gejl (Gale), 4.6 stepeni južno od ekvatora i 137.4 stepeni istočne dužine. Mesto sletanja je u ravni oblasti gde je sleteo rover "Oportjuniti" (Opportunity), i severoistočno of rovera "Spirit".

 

MSL - Prve reakcije
MSL-MarsMSL uspešno sleteo na Mars! Nasi stižu čestitke. Evo i prvih komentara za AM

Prenos sletanja MSL sa komentarima, iz minuta u minut

 


Komentari

  • Baki said More
    Moguće je dosta toga pročitati o... 3 sati ranije
  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... 4 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 4 dana ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 6 dana ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... Pre 1 nedelje

Foto...