Astronautika: misije

Boulden MSL-Mars

Čarls Boulden, glavni administartor Nase, daje izjvau povodom spuštanja MSL na Mars

Stižu prve slike. One su još crno bele i niske rezolucije, ali pružaju najvažnije podatke o uspešnom  sletanju MSL

Kako je proteklo spuštanje MSL na Mars, sa komentarima, iz minuta u minut

SenkaMLS uspešno sleteo na Mars! Nasi stižu čestitke. Evo i prvih komentara za AM.

Srđan Penjivrag: "Mislim da sam imao 200 otkucaja srca u minuti. Kakvo sletanje. Kapa dole inženjerima u Nasi."

Grujica Ivanović: Evo, sad mi na pamet padose reči uvaženog g. Milivoja Jugina kada je pratio lansiranje "Apola-11" na Mesec jula 1969. Kada je grmljavina motora rakete "Saturn V" utihla i "Apolo" nestao u nebo, Jugin je napustajući tribine u gužvi koračao iza jednog čoveka i njegovog malog sina. Tada je čuo kako otac kaže: "Evo, ovako se sine stvara istorija".
Mislim da se to isto može reći i za ovaj uspeh tvoraca "Kjuriozitija".

Marino Tumpić, Vidulini, Istra, Hrvatska: "Curiosity, NASAin pokretni laboratorij uspješno je danas u 07:31 sletio na Mars. Oduševljenje vlada u kontrolnom centru. Radio komunikacija nije nijednom prekidana tjekom slijetanja. Par minuta nakon amarsiranja pristigla prva slika s jedne od tehničkih kamera. Rover je u dobroj kondiciji. Bilo bi preuranjeno reći kako više nema mogućnosti da nešto pođe po zlu, ali najteži dio misije je iza nas. Bravo za sve koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj misiji – odličan posao."

Boris Saksida, Slovenija: "Bravo Ameri"

Grujica Ivanović, Australija "Veliki uspeh koji će, ako sve bude u redu sa aktiviranjem rovera na porvšini, obogatiti naša znanja o Crvenoj planeti - pogotovo o postojanju ikakvih oblika života na Marsu. Pored toga, MSL će imati veliki uticaj na planiranje budućih letova na Mars. Kako preko podataka o uslovima koji vladaju na površini Marsa, tako i testiranjem tehnologija koje će, na ovaj ili onaj način biti primenjene prilikom projektovanja budu}ih planetarnih brodova.

Sada kada su od sletanja "Kjuriozitija" na Mars protekla 24 minuta ponovo izraž'vam divljenje američkim in'enjerima na ovom veličanstvenom uspehu. Iznad svega znajući da je zbog težine rovera primenjena neobična, ali vrlo zanimljiva i originalna tehnika spuštanja kranom, pomoću užadi.

Takodje zanimljivo je znati da se lokalna vremena u zoni kratera Gejl na Marsu (sredina poslepodneva) i ovde u Kvinslendu gotovo poklapaju."

Prof. Miroslav Filipović, Sidnej, Australija: "Bravo. Ovo je najznačajni korak u planetarnim istraživanjima od poslednjeg sletanja na Mesec . Bravo"

prva
Prva fotografija sa Marsa koju je poslala MSL

1slika
Prva slika sa Marsa na ekranu u JPL

7.32 Srđan Penjivrag "Savršeno sletanje! Čestitke svima!"

slavlje

7.31 !!!!!!


Curiosity


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...